Уважаеми посетители, този уеб сайт преустанови дейността си през есента на 2012г. по заповед на Агенцията по заетостта!

За въпроси и информация, моля посете уеб сайта на Агенцията по заетостта.

501 responses to “ОП „РЧР“ финансира курсове за заети лица”

  1. възможно ли е да се кандидатства за курсове по английски език

  2. Разбира се – това е ключова компетентност и приоритет на операцията! На втората страница на заявлението, което трябва да попълните, пише:

    В частта за Ключови компетентности можете да се включите в обучение за:
    1. Общуване на роден език
    2. Общуване на чужди езици
    3. Математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки и технологиите
    4. Дигитална компетентност
    7. Инициативност и предприемачество
    Ключовите компетентности са определени с Европейската референтна рамка. По тази операция вие можете да изберете курс по една от горепосочените компетентности.

    Успех!

  3. как мога да разбера по кои професии мога да кандидатствам и в коя обучаваща ораганизация мога да се обучавам

  4. Относно това, по кои професии можете да кандидатствате – вижте втората страница на заявлението, както и отговорът на първият, зададен от г-жа Николова, въпрос. Списъкът на НАПОО, който се споменава в заявлението, е достъпен за директно теглене на адрес:
    http://www.navet.government.bg/bg/snpzn
    Забележете, че както пише на заявлението, не можете да кандидатствате за професии с код 62 в списъка!
    Списъкът на обучаващите институции, ще бъде достъпен на по-късен етап в сайтът на Агенция по заетостта, за което ще Ви уведомим допълнително тук.

  5. Здравейте, възможно ли е да се кандидатства едновременно и за професионална квалификация, и за ключови компетентности или може да се избере само един тип обучение? Има ли краен срок за подаване на заявленията?

  6. Само едното може. Изберете това, което смятате, че ще Ви е приоритет за в бъдеще.
    За първата процедура, за която можете да подавате заявления и декларации, срокът е 25.08.2009 г. След това ще се определят допълнително срокове, но със сигурност ще има още процедури.

  7. С какви допълнителни документи се подават заявлението и декларацията? Имам предвид освен тях. И къде става подаването на документите?

  8. „Списъкът на обучаващите институции, ще бъде достъпен на по-късен етап в сайтът на Агенция по заетостта, за което ще Ви уведомим допълнително тук. “

    Има ли вече информация? Крайния срок наближава?

  9. Заявлението и декларацията се подават в Дирекции „Бюро по труда“, като други придружаващи документи не се изискват.
    На сайтът на Агенция по заетостта все още няма списък с обучаващите институции. Крайният срок за първата процедура (25.08.2009 г.), касае подаването на заявления и декларации, като Вие можете да ги подадете и без да е излязъл списъка.

  10. Здравейте, затруднявам се при попълването на заявлението – например, ако искам да посещавам курс и придобия квалификация в областта „Счетоводство и данъчно облагане“ за длъжност „Данъчен и митнически инспектор“ – в графата на заявлението „Ключови компетентности“ коя от горепосочените седем трябва да напиша – предполагам „7. Инициативност и предприемачество“ и
    тъй като кутиийката, определена за попълване на ключова компетентност е мъничка – предполагам трябва да се напише само номера на Ключовата компетентност – в случая – номер 7 ?
    Съответно в графата професиоанлно обучение – кода на избраната професия – в случая „344020“ ?

  11. Всъщност, полето не е малко, тъй като е за избор между една от двете възможности. За да не стане недоразумение, се консултирайте с колегите в съответното бюро по труда, но обикновено се използва знак „X“ или се пише „ДА“.
    Под съответните полета има ред, на който се изписва наименованието на курса, и на който можете да изпишете кода.

  12. По какви критерии се избира, кои от подалите заявление кандидати за даден курс на обучение, ще бъдат одобрени.

    Благодаря!

  13. При нас все още няма критерии, които да са ни изпратили от Агенцията по заетостта. Предполагам, че ще бъде нещо от сорта „всички, отговарящи на условията, до изчерпване на някакъв квотен принцип за съответните региони“.
    Веднага щом получим повече яснота по въпроса, ще Ви отговоря по-точно.

  14. относно заявлението-трябва да се направи избор между Ключови компетенции и Проф.обучение,за Кл.компетенции възможностите са изброени след самото заявление-от 1 до 7,а за Проф.обучение какво точно обучение може да се получи и как точно да определим наименованието на курса съгласно СППОО и ако сме се насочили към курс по английски език, трябва да отбележим „да“ срещу ключови компетенции и отдолу да посочим „общуване на чужди езици-английски“,това ли е коректния начин за попълване?Благодаря

  15. За професионално обучение, наименованието на курса се взима от списъка на НАПОО, линк към страницата за изтегляне на който дадох в предишен коментар тук.
    Останалото е точно така, както го описахте Вие.

  16. Възможно ли е по тази програма да кандидатстват самоосигуряващи се лица, по конкретно управител на ООД и ако е възможно, тогава в частта за посочване на номер на трудов договор какво би следвало да се напише; а ако към момента на подаване на документите, лицето посещава курс, който не е завършил, може ли с тази програма да кандидатсва за следващо ниво от курс по чужд език например? Благодаря

  17. Така – по всичко личи, че в момента се явявам на изпит по право, но ще се постарая да отговоря точно на всички въпроси.
    В текста на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се споменава, че по област на интервенция „2.1. Подобряване адаптивността на заетите лица“, целеви групи са заети лица, в т.ч. ръководен състав, самостоятелно заети и наети лица. В такъв случай, управителят на ООД, може да участва. В декларацията от работодател (в случая попълнена от същият човек, може би) ще се прескочи номера на трудов договор, като се пише самонает. Последното ще е видно, след като се упомене в качеството на какъв/-а е заето лицето.
    За втората част на въпроса – доколкото знам, по програмата се финансират курсове до ниво B1 според европейският езиков паспорт. Иначе не е проблем да запишете второ ниво, след като сте изкарали първо на друго място.

  18. Здравейте,

    на втората страница на заявлението пише , че то се подава в „Бюро по труда“ по местоживеене – по настоящ адрес ли става въпос?

    Поздрави,
    Рали

  19. Да.

  20. Здравейте,
    Бих искала да кандидатствам за ключови компетентности по конкретно:
    – обучение по технически английски
    – обучение по компютърна програма за чертане AutoCAD.
    Как би трябвало да оформя заявлението си?

  21. Здравейте!
    Един доуточняващ към предишния въпрос:
    Ако нямам адресна регистрация в София, а също и адресът по лична карта е на друго място, мога ли да подам документи в най-близкото бюро по труда в София? Или е необходимо да подам документи по адрес на лична карта?
    Благодаря предварително!

  22. Здравейте,
    Кои обучителните центрове ще имат право да провеждат курсове по ключови компетентности, тъй като аз имам предпочитания към точно определен. Благодаря

  23. Обърнете внимание на списъка публикуван на адрес http://www.navet.government.bg/bg/snpzn. Технически английски е строго специализиране, поради което не съм сигурен, че ще има курс насочен тъкмо към технически английски.
    Същото важи и за точно определена програма, която е проектиращата AutoCAD.
    В списъка, колона 4, са наименованията на курсовете. Търсете дизайн, проектиране, или нещо подобно.
    След като изберете това, което ще удоволетвори потребностите Ви, пишете наименованието на курса в заявлението.

  24. Необходимо е да си извадите поне удостоверение за настоящ адрес от общината, в която пребивавате. В противен случай, дефакто, сте с неуреден статут, и не можете да подадете заявлението в ДБТ по местоживеене.

  25. Все още не е публикуван списъка на страницата на Агенция по заетостта. Ще можете да избирате, но единствено от този списък.

  26. Документите лично ли трябва да се подадат или могат да бъдат подадени и от друг човек? На страницата на Агенцията по заетостта е обявено, че срокът за подаване на документи е удължен, но не пише докога – има ли някаква информация относно новия срок?
    Благодаря предварително! Хубав ден 🙂

  27. Заявлението от лицето и декларацията от работодателя, се подават лично в ДБТ.
    Колкото до срока – той не е променян, просто продължава във времето. 25 август 2009 г., е крайна дата само първата процедура. На 26 август, също можете да подавате заявления, но те ще бъдат разгледани от оценителната комисия в ДБТ на следващата сесия.
    Нямам информация срокът 25.08.2009 г. да е променян. То реално, няма и смисъл от това, тъй като само ще се забавят излишно нещата.

  28. Здравейте!
    Интересува ме излезли ли са списъците с одобрените по ОП“Аз мога“ и кога ще бъдат раздадени ваучерите?
    Благодаря Ви предварително!

  29. Комисията в Д“БТ“ – Сливница, разгледа подалите документи за първата процедура по трите операции. Одобрени са почти всички, без едно заявление, подателят на което не е представил всички необходими реквизити, и на което в декларацията от работодател липсва номер на трудов договор.
    Не мога да кажа, кога ще се раздават ваучерите, тъй като не ги правим ние, а ще ни ги изпратят централно.
    В случай, че сте сред подалите документи в Д“БТ“ – Сливница, ще Ви се обадим, когато пристигнат.
    Ако сте подали на друго място, се обадете да проверите, дали сте сред одобрените там.

  30. Подадох си документите в ДБТ гр.Плевен. Приеха ми ги без забележки, но на декларацията моя работодател не беше сложил печат. Попитах служителката дали трябва да се сложи печат, а тя ми отговори, че не е необходимо и ми даде входящ номер. Но сега разбрах, че това може да се окаже главен фактор за отхвърянето на моето заявление. Моето питане е дали това ще повлияе при одобряването на документите ми ?

  31. Наистина в оценъчният лист фигурира наличие на печат, но тъй като никъде преди това не е упоменато изричното наличие на такъв, колегите не могат ви отхвърлят по този показател.
    При нас, на първата оценителна комисия, констатирахме липсата на печат на около 80% от подалите документи. Одобрени са всички по този показател. Писахме като забележка и пояснение отдолу.
    Реално колегите в Плевен са приели документите без забележки, тъй като тогава все още и ние нямахме оценъчният лист.
    Можете да ни дадете за пример в този случай.

  32. Здравейте, подадох си документите по програмата „Аз мога“ в Д „БТ“- Шумен, но не съм сигурна как и в какъв срок ще разбера дали съм одобрена или не, отговориха ми, че това ще стане в писмен вид по постоянен адрес. Интересува ме в какъв срок трябва да стане това и не може ли по друг начин да разбера, дали съм одобрена или не.
    Благодаря!

  33. Веднага след като мине датата на разглеждане на документите от комисията, можете да отидете лично в ДБТ и да проверите.

  34. Здравейте!

    Искам да попитам дали има някаква информация относно ваучерите по ОП „Аз мога“, знае ли се дали въобще ще се провеждат курсове по нея и кога?

    Благодаря Ви предварително!

  35. Здравейте,
    Единствената информация, която имаме към момента е интервюто на заместник министъра за вестник „Капитал“.
    Парите по ОП „Развитие на човешките ресурси“ са от Европейският социален фонд, не са пряко зависими от републиканският бюджет, и затрудненията, които се наблюдават при националните програми и мерки не важат за тази програма. Така че, със сигурност, ще има ваучери. Ако съдим по казаното от г-н Красимир Попов, това ще стане най-късно до края на месец ноември 2009 г.
    По вътрешна информация, днес в „Държавен вестник“ ще бъде обнародвано постановление, касаещо ваучерите. Допълнително ще Ви информирам какво гласи. При нас трябва да постъпи и правилник за прилагането му.

  36. Здравейте admin,

    Искам да Ви благодаря за предоставянето на информация по програмата. Много се радвам, че в българската администрация все още са останали хора, които компетентно и всеотдайно изпълняват служебните си задължения. В момента това е единственото място, на което може да се намери смислена информация за програмата „Аз мога“.
    Пожелавам Ви успех в бъдещите начинания!!!

  37. Не разбрах на този вид обучение могат ли да кандидатстват лица работещи в държавни предприятия или само в частния сектор?Благодаря ви!

  38. Както и каква е продължителността на обучение?

  39. По програмата не могат да участват само служителите на държавната администрация. Следователно, ако работите в държавно предприятие, не е проблем да участвате. Целта е повишаване на квалификацията в т.н. „реален сектор“.
    За сроковете не мога да дам никакъв конкретен отговор, тъй като те ще варират според вида и интензитета (брой часове) на обучението.

  40. Здравейте, имам следните въпроси:
    1.Може ли да кандидатствам за обучение различно от дейността на фирмата, в която работя?
    2.Може ли да кандидатстваме за професия/квалификация различна от това, което имаме придобито преди това?

  41. 1. Можете да кандидатствате, стига да предоставите декларация от работодател.
    2. Разбира се! Как иначе ще научите нов език или нова технология примерно?

  42. Благодаря за отговора!

  43. Назначен работник по трудов договор машинен оператор-шлифовчик – IIстепен на проф.квалификация. Фирмата, в която работи е обучил съответния човек, назначен е по НКПД 8131 1021, но не му е предоставено удостоверение, което по някакъв начин да докаже II степен. Въпроса ми е може ли да иска да се обучава за Технолог, силикатни технологии – III степен – 5241101?

  44. Здравейте,
    В този случай ще трябва да се обърнете към обучаващата институция. Предполагам, ще трябва да се направи входен тест за покриване на предходно ниво (за което твърдите, че е изкаран курс, но няма документ). От наша страна няма да има пречка, тъй като няма документална разлика. Въпросът опира до способността на лицето да премине успешно обучението.

  45. Собственик съм на фирма която се занимава с търговия бих искала да посещавам курсове за преквалификация – обучение по англииски език .В този случай кой трябва да попълни декларацията от работодателя

  46. На този въпрос е отговаряно и преди това.
    Вижте коментарите с датировка 23.07.2009 г.

  47. И аз проявих интерес към програмата „Аз мога“,като избрах език-английски,но до днес ни вест,ни кост!Всъщност с колежката ми подадохме документите си септември,тя провери 2 пъти през октомври,аз само в края,и отговора беше ,все още няма отговор!
    Смятам сега през седмицатта отново да проверя,на място в БТ-Русе!
    Какъв е реда-ние ли да притесняваме служителите,защото оставихме телефон за връзка?

  48. Здравейте,
    Нещата се забавиха централно, за което не са виновни колегите в ДБТ – Русе.
    Преди около седмица ни бе изпратено писмо, в което се посочва, че списъкът с доставчици на услуги, ще бъде публикуван на страницата на Агенция по заетостта на 03.12.2009 г. (вижте повече на адрес: http://dbt.slivnitsa.com/2009/%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B0/ ) Както вече Ви е известно, Вие ще трябва да изберете кой да проведе обучението от този списък.
    В ДБТ – Сливница ще се обаждаме на всички класирани. За ДБТ – Русе предполагам ще е същото положение, но тъй като всяка дирекция има допълнително лимитирани разходи за телефон, а в Русе е възможно заявленията да са голям брой, ще Ви посъветвам да потърсите колегите след гореупоменатата дата за повече информация.

  49. Здравейте , аз съм собственик и управител на Агенция за недвижими имоти , засега работя сам , мога ли да се възползвам от програмата „Аз мога“ мисля че се казваше. И вторият ми въпрос е , включва ли се в програмата курс за „ОСНОВЕН КУРС ЗА ЕКСПЕРТ – ОЦЕНИТЕЛИ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ ЕДИННИ ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТИ ЗА БИЗНЕС ОЦЕНЯВАНЕ + СЕРТИФИКАТ 19“

  50. Може би за трети път ще отговарям на първият Ви въпрос. По-лесно би било, да четете предходните коментари.
    Иначе по въпроса: Няма значение на каква фирма сте управител (самонает) – важно е сферата на предвиденото обучение да е извън професиите с код 62 в списъка на НАПОО (връзка за изтеглянето му е дадена също по-горе в коментарите).
    По вторият въпрос: В споменатият вече списък, няма точно съвпадение за подобен курс. Има за брокер на недвижими имоти (в код 34 – Стопанско управление и администрация). Разгледайте списъка, и ако сметнете за полезно, кандидатствайте за курс, най-близък до желаното.

  51. О.К. , но не откривам кода на – ОЦЕНИТЕЛИ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

  52. Здравейте,

    бих искала да попитам, възможно ли е към момента да се подадат документи по програма „Аз мога“ и ако да- до кога е срокът.
    Интересува ме също и дали има възрастови ограничения, както и дали би била одобрена кандидатура за квалификация, която не е сходна с настоящата практикувана от заявителя професия, образование или потенциална преквалификация в настоящата фирма.

    Благодаря!

  53. Уважаеми г-н Младенов,
    бих желала да придобия квалификация свързана с финанси/банково дело и ме интересува дали по оперативната програма мога да кандидатствам за такава магистратура – дистанционно обучение? Ако да, то какъв е редът и какви са условията?

    Ако не, къде и как мога да получа подробна информация за подобен курс по програмата: какво включва, от кого, кога и къде се провежда и т.н.?

    Последно, има ли конкретен служител като длъжност в съответното ми бюро по труда, към когото да се обърна за да подам необходимите документи за кандидатстване по програмата и който да ме посъветва и информира относно възможностите? Кога е крайният срок за това?

    Предварително много благодаря за отговорите и отделеното време и внимание!

    Приятна вечер!

  54. Извинявам се за закъснялите отговори, но това се дължи на справки и технически проблеми.

    До Тодор Атанасов:
    Единственото, което мога да направя аз, е да Ви дам съвет, да попитате в обучаващите институции, кой от курсовете за брокер покрива материалът за оценители. Не гарантирам, че има точно съвпадение. И ние в ДБТ, както и Вие, ползваме същият списък на НАПОО.

    До Христина Веселинова:
    Относно сроковете – краен срок по операцията засега е 28.02.2010 г., но има междинни срокове за отделните процедури. Към момента е минала само една такава, и се събират заявления и декларации по втората.
    Относно възрастовите ограничения – няма такива. Изискването е, да сте заето лице.
    На третата част от въпросът Ви, вече е отговаряно и по-горе в коментарите. Отговорът е – да!

    До Стела Каракерезова:
    Едва ли очаквате Министърът на труда и социалната политика да отговаря на въпросите Ви в сайта на Дирекция „Бюро по труда“ – Сливница. 🙂 Моето име е Йордан Йорданов.
    За съжаление магистратурите не са обект на ОП „РЧР“. Можете да кандидатствате за курс.
    Финансовите такива, са в Група 34 (страница 5) от списъка на НАПОО (линк за изтегляне има по-горе в коментарите). Ето и конкретните кодове:
    3430101 Банково дело
    3430102 Застрахователно и осигурително дело
    3430201 Финансова отчетност
    Предвидено е на 3.12.2009 г., на сайта на Агенция по заетостта, да бъде публикуван първият списък, от който ще можете да си изберете обучаваща инстутуция (или още т.н. доставчик на услуги).
    На последната част от Вашият въпрос – във всяко бюро по труда има поне един човек, който се занимава с операциите по ОП „РЧР“. Не е конкретна длъжност, тъй като служителите в ДБТ обикновено се занимават с много и различни неща в работата си, пък и тези процедури са временни.Просто попитайте на място към кого да се обърнете за съвет.

  55. Здравейте,

    благодаря Ви за бързия и точен отговор. При консултация със служител в бюро по труда- гр Русе, моя роднина е получила информация, че поради факта, че е служител в държавно предприятие, няма право да кандидатства по конкретната операция на програмата РЧР. До колкото разбирам, тази информация не е достоверна и компетентна. В този ред на мисли, бих искала да попитам, кой е най-надеждният източник, от когото може да се черпи информация и как според Вас, със съдействието на потенциалните бенефициенти, би могла да се отстрани некомпетентността и неосведомеността на служителите в бюро по труда, тъй като подобни обстоятелства лишават многобройни потенциални кандидати от правата им.

  56. Здравейте отново,
    В изложеният случай едва ли става дума за некомепетентност на колегите. По-скоро за неразбирателство межу двете страни. Служители на държавната администрация нямат право да участват. Държавните предприятия са от т.н. „реален сектор“, а не са част от държавната администрация, имаща преди всичко административни функции и работеща в полза на обществото.
    И още нещо – за кое държавно предприятие става дума? Аз лично се затруднявам да посоча компания, работеща в реалният сектор, в която държавата държи 100% дялово участие…
    Относно това, къде е най-точната информация – това са на първо място:

    Министерство на труда и социалната политика
    Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти”
    1051 София
    ул. „Триадица” № 2
    тел: +359 2 811 96 00
    тел: +359 2 932 95 10
    факс: +359 2 981 69 78
    е-mail: efipp@mlsp.government.bg

    и на второ:

    Агенция по заетостта
    1000 София
    бул. „Княз Александър Дондуков” № 3
    тел: +359 2 980 87 19
    факс: +359 2 987 78 02
    е-mail: efip@az.government.bg

    Тези адреси и телефони са изнесени на сайта на МТСП. В случай на необходимост се обадете за консултация директно там.

  57. Здравейте! Видях, че вече е известен Списъкът с обучаващите институции по програмата „Аз мога“. Тъй като имаше голямо забавяне във времето, а аз подадох документи по програмата до 25.08.09г.- първоначално обявената дата, междувременно се записах на курс по английски език към друга институция, която не е в публикувания списък и курсът ми ще продължи до май 2010г. Въпросът ми е, може ли след завършване на курса, да си избера доставчик от списъка, от когото да получа обучение за следващо ниво английски език. Какви точно срокове следва да спазя, за да се възползвам от тази програма и възможно ли е това да стане след май 2010г. Благодаря!

  58. С информацията, с която разполагаме към момента, няма да е възможно да кандидатствате отново след завършване на курса, тъй като ще е минал крайният срок по всички процедури (28.02.2010 г.). Евентуално, ако останат пари и МТСП продължи операцията след тази дата, това ще е възможно. Последното е малко вероятно да се случи, но не и невъзможно.
    И второто, на което искам да Ви обърна внимание е, че по програмата се финансират курсове до ниво B1 според европейският езиков паспорт. Много е вероятно след такъв дълъг период на обучение, какъвто е Вашият, кандидатстването по ОП „РЧР“ да се обезсмисли и по този показател.

  59. Здравейте, г-н Йорданов!

    служител съм на Изпълнителна агенция „Морска Администрация“, но не съм със статут на държавен служител. Имам ли право да кандидатствам по програмата? Сестра ми работи в Държавен архив, но също не е със статут на държавен служител.
    Бих искала да задам същия въпрос и за нея.

    Предварително благодаря за отделеното време!

  60. Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Дирекция „Централен държавен архив“ (структурно звено в Държавна агенция „Архиви“), са част от държавната администрация, поради което, ние с Вас попадаме в друга урна, ако мога така да се изразя, и не можем да кандидатстваме за включване в курс за заети лица по тази операция. Обучението на служителите в Държавна администрация (тук влизат не само тези със статут на държавен служител, но и много други, заети по трудово правоотношение, какъвто е Вашият случай), се извършва по други канали.
    Съгласен съм обаче, че служителите в ДА, трябва непрекъснато да повишават своята квалификация и да се развиват. За повече информация, вижте следният линк: http://www.mdaar.government.bg/hr_strategy.php
    Дано съм Ви бил полезен.

  61. Здравейте, има ли го вече обявен списъка на доставчиците и къде мога да го видя?

  62. Здравейте г-н админ

    Бих желала да Ви попитам понеже преближава крайния срок 28.2010г, ако подам документи сега ще ме удобрят ли?

  63. Здравейте,
    Това, дали ще Ви одобрят, не зависи от крайният срок. От него зависи единствено, дали ще приемат документите.
    Останалото са условия, на които трябва да отговаряте.

  64. Благодария за отговара. А дали бихте могли да ми посочите линк на актуалния списък с доставчиците, тъй като посочения в по- горните публикации не се отваря?

  65. Списъкът е свален от сайта на АЗ. Предполагам, защото на всяко 3-то число от месеца трябва да се качва обновена версия.
    В случай, че се появи новият, ще публикувам връзка в допълнително меню в страничната лента на нашият сайт. Ако не, ще кача старият списък, за да можете да гледате кои са били преди месец. Имайте предвид, че ще трябва да се консултирате по телефона с избраният доставчик на услуги за евентуални промени в обстоятелствата.
    Ще посоча дата на актуалност.
    Между другото – снощи пристигнаха уведомленията за одобрените и неодобрените кандидати. Има и такива за работодателите. Сроковете за получаване на ваучер, след получаване на подобно уведомление, зависи от вида операция, и е в рамките на 7 до 15 дни. Все още обаче, в ДБТ няма постъпила информация от АЗ, кога ние ще получим ваучерите, за да ги раздаваме.

  66. Благодария за любезността 🙂

  67. Здравейте,
    Бих искал и аз да кандидатствам.Вече не е налична за теглене от сайта на АЗ декларацията от работодател, да не би вече да не се изисква такава?И бих искал да помоля някой, ако разполага със стария списък с доставчици на услуги да го сподели с мен, тъй като имам предпочитания за курс ( квалификация ), но тъй като съм от малък град имам съмнения, дали изобщо ще се предлага.Мейлът ми е dashikov@mail.bg.

  68. Здравейте, декларацията от работодателя не може да се отвори има ли от къде да се свали?
    Как може да се кандидатства за курс по чужд език?
    Благодаря!

  69. Списъците с доставици на услуги вече е достъпен за сваляне в страничното меню на сайта. Отварям скоба, че това са списъците от декември. Нови, които трябваше да излязат на 3-ти януари 2010 г., все още няма.
    Колкото до декларацията – имаше обсъждане, да се махне изискването за декларация от работодател, но аз лично не знам да е прието. Освен това, ще изпращаме уведомления до одобрените, неодобрените кандидати, както и до работодателите. Всичко трябва да стане до няколко дни, тъй като вчера и.д. Директора на Д“БТ“-Сливница е взела ваучерите от ДРСЗ на регионално съвещание.

  70. Благодаря.
    Може ли да помоля и за декларация от работодател.Тъй като класирате по документи……бих искал да имам нещо в повече….отколкото да липсва нещо ….в случая декларация от работодател.
    Предварително благодаря!

  71. Намерих декларация.В случай, че на някого потрябва, предоставям линка:
    http://search.data.bg/ready/991e9dbb7763fa86bcd287c6ec507499/Declaracie2111.pdf
    Успех на всички.
    Благодаря на ДБТ – Сливница и специално на админ за помощта оказана на този сайт.

  72. Отново аз, отново с въпрос 🙂
    Тъй като в заявлението се изисква да се посочи доставчик на услуги, а предстои публикуването на нов списък, мога ли да не посочвам доставчик и в последствие да избера или трябва задължително да избера един от настоящите доставчици и задължително след това при него да запиша курса.
    Благодаря

  73. списъкът не се отваря. никъд ене мога да намеря списъка с доставчици на услуги – невалидни линкове. Къде мога да проверя дали Гьоте институт участва? накрая ще им се обадя да ги питам 🙂

  74. Къде има списък с езиците, които могат да се изучават? В списъка на сайта на НАПОО има сямо някакви професии и нито един език освен жестомимичен… Искам да уча немски, но нито знам дали е възможно, нито знам къде (има ли обучителна институция за немски).

  75. До Митко:
    Списъкът, който имаме, е от декември. Това не означава, че фирмите са отпаднали от него. Звъннете един телефон до избраният доставчик и вижте, дали да го пишете в заявлението си. Другото е да изчакате новият списък. Не знам обаче, кога ще бъде качен на сайта на АЗ.

    До Анна:
    Ако става дума за списъкът на НАПОО, връзката, която бюх сложил е към техният сайт. Току що го изтеглих оттам и качих в Hotfile. Може да бъде изтеглен от менюто вдясно. Изберете REGULAR DOWNLOAD – тегленето ще започне след изтичане на 30 секунди. (Качваме там, за да не генерираме огромен трафик и да ни свалят сайта от хостинг компанията). След като изтеглите файла, ще можете да го отворите с MS Word (Windows) или Open Office Writer (Linux/Unix).

    До Теменужка:
    Гьоте Институт не фигурира в първият списък. Възможно е да са кандидатствали за втория, но не мога да съм сигурен. Изтеглете списъка на НАПОО, както написах в коментарът си до Анна и го разгледайте. В него пише кой доставчик, какви курсове провежда. Можете да се обадите и на Гьоте Институт и да ги попитате, за да знаетедали кандидатстват, и евентуално да изчакате одобрението им.

  76. След като сме си избрали доставчик на услуги как да процедираме по нататьк- какви документи и до кого да подадем?

  77. Имам следното питане , в момента може ли да се кандидатства по програмата , работя в частна фирма на постоянен договор , имам ли право да участвам ? Къде мога да намеря пълен списък с предлаганите курсове ? Намерих един списък но в него няма чуждоезичните курсове каде мога да ги погледна тях ?

  78. Няма допълнителни документи. Подава се заявление и декларация от работодател само (декларацията може да е отпаднала, но от АЗ не са ни информирали още и ние си я искаме). При подаване на заявлението, служител в ДБТ проверява верността на личните данни. Това е. После чакате уведомление за одобряване или отказ. При одобряване, уведомление се изпраща и на работодателя.

  79. До Делян Попов:
    Четете написаното по-горе. Така си спестяваме излишно писане всички. Иначе отговорът е, че можете и в момента да кандидатствате. Има срок 28.02.2010 г. Възможно е да бъде продължен, но за всеки случай, не разчитайте на това.
    Чуждоезиковото обучение спада към така наречените ключови компетентности. Ето защо не го намирате в списъка на НАПОО. В заявлението слагате отметка на полето „Ключови компетентности“, а отдолу на редът по… , пишете „2. Общуване на чужди езици – английски език“, примерно.
    Ключовите компетенстности са изброени на гърба на заявлението.

  80. здравейте!
    Имам следното питане – искам да кандидатствам по програма „Аз мога“, но от бюрото по труда ми казаха че нямам право. В момента работя като учител в общинско училище. Имам ли право да кандидатствам?

  81. Колегите не са Ви излъгали в случая. Нямате право да участвате, тъй като не работите в частна фирма или държавно предприятие от реалният сектор.
    Проверете програмите, подопечни на образователното министерство. Предполагам, че там ще имате доста възможности. Може би повече отколкото предоставя „Аз мога“.

  82. Пуснах си заявление и декларация през август 2009г.Още чакам уведомление за одобрение или отказ. Как мога да проверя / освен на място/ дали съм одобрена или не по тази програма?

  83. Здравейте.
    Аз също искам да участвам в програмата. Подготвила съм си заявлението, декларацията от работодател за трудов договор и копие на личната ми карта, но от БТ гр.Перник ме върнаха, защото не съм донесла копие от дипломата ми за завършено средно образование. Доста добре съм запозната с условията и необходимите документи, но никъде не съм срещнала подобно изискване.
    Това коректно ли е от тяхна страна?

  84. Здравейте,
    Има изискване да се следи наличието на входящо образователно ниво при кандидатстване за по-високо такова. Няма изрично изискване за копие от диплома.

  85. До КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:
    Само на място можете да проверите. Нещата се забавиха централно. При всички случаи ще трябва да отидете в ДБТ отново за да довпишете избраният доставчик на услуги във вече подаденото заявление. В новите образци има ред за това, но в старите няма. Ще трябва да го напишете наръка.
    Ваучерите, както и уведомленията вече са в бюрата по труда, така че не се очакват още забавяния.
    Както много неща, и това е доста дълга бюрократична процедура, но всички се надяваме на добър краен резултат.

  86. Здравейте,
    интересува ме дали се знае точно едно по едно процедурата за получаване на ваучерите. Аз съм номер едно в подадените заявления и ми се обаждаха още за официалното връчване на първите ваучери, но тогава нямах възможност… От тогава мина доста време и всеки път като се обаждам в бюрото по труда (Младост 4) ми казват че очакват краен списък с фирмите които ще обслужват обученията и щели да ми се обадят когато имат готовно и да отида да впиша допълнително в старото ми заявление къде точно ще ползвам ваучера. Така ли е или…?

  87. Здравейте, малко късно разбрахме за тази програма, но бихме искали да се включим като доставчик на услугата. Искам да попитам какъв е крайният срок за това?

  88. До Любомир Даков и Виктория Коева:
    Тъй като в момента съм в платен отпуск, утре ще се свържа с колегите в ДБТ и ще Ви пиша допълнително.
    Предварително се извинявам за закъснението.

  89. Здравейте!
    Бих желала да кандидатствам по програмата АЗ МОГА за професионална квалификация Фирмен мениджър с код 345020 /по СППОО/, но имам затруднение с избора на доставчик, тъй като в Списъка на одобрените доставчици на услуги не фигурира доставчик, който да предлага обучение за специалност с този код. Какво следва в такъв случей?
    Приятен ден

  90. Към Любомир Даков:
    Тъй като отговора на Вашият въпрос е дълъг, дописах самата статия по-горе.

    Към Виктория Коева:
    Сроковете за кандидатстване на работещи лица, както и на кандидати за доставчици на услуги е удължен до 01.01.2013 г. Можете да кандидатствате и да бъдете включени във вече ежеседмичните списъци с доставчици на услуги.

    Към Светла Емилиянова:
    Следва или да изчакате да се появи доставчик на услуги, който предлага точно това обучение, или да изберете сходен на този курс.

  91. Здравейте,

    Доколкото разбрах е възможно да се подава заявление само в бюрото по труда по постоянно местоживеене или по временно, ако имаме такова. Тъй като не съм регистрирана в София, възможно ли е да подам заявлението в бюрото по труда по постоянното ми местоживеене, но да избера доставчик на услугата в София.

  92. Да. Избирате там, където на Вас е удобно, и доставчик който Вие искате!

  93. Здравейте,
    работя по трудов договор, но в момента съм по майчинство, дали имам право да кандидатствам по програмата „Аз мога“.

  94. Това, че сте по майчинство не е проблем в случая. Вие сте заето лице.

  95. Здравейте,
    пиша Ви с малко закъснение,
    искам да кандидатствам по прогарамат „Аз мога“, но няма да смогна да подготвя документите до крайния срок, който е 29.01.2010.
    Въпроса ми е – ще мога ли да се възползвам от програмата в бъдеще дали има вече определени нови дати за кандидатстване?
    Благодаря предварително!

  96. Не се притеснявайте – не сте закъснели. Можете да подавате документи всеки работен ден до 01.01.2013 г. Срокът е удължен до тогава!

  97. Здравейте,
    благодаря за бързия отговор.
    Имам още един въпрос:
    Декларацията от работадателя задължителна ли е, защото искам да кандидаствам за курс за преквалификация, който няма нищо общо с настоящета ми работа. Мисля че това няма да се погледне с добро око от работодателя ми, понеже ще е знак за него, че искам да се развивам в бъдеще извън неговата фирма.

  98. Декларацията от работодателя вече не се изисква. Вместо това при кандидатстване се попълва декларация от ваша страна, че работите в дадена фирма на трудов договор. Вие си носите отговорност за данните в тази декларация, но тя вече не се попълва от работодателя.

  99. Здравейте!Бих искала да ви попитам, може ли едно заето лице да кандидатства повече от един път за различни курсове за квалификация?Проблем ли е ако заетото лице е назначено на две места?

  100. Не можете да кандидатствате втори път за професионална квалификация, ако са Ви одобрили и вече сте изкарали един курс. Ако веднъж са Ви отказали поради някаква причина, можете да подадете отново заявление и декларация (вече в него, можете да кандидатствате за друго обучение).
    Работата на две места не е проблем, стига поне на едното да сте на трудов договор.

  101. ВАЖНО!:
    От днес, 03.02.2010 г., отпада условието за настоящ или постоянен адрес при подаване на документите по „Аз мога“. Вече можете да подавате и по месторабота.
    Новият образец на заявление е достъпен от линковете по-горе.

  102. Поставям въпроса си тук, защото попитах за това няколко обучаващи организации и получавам различен отговор. Относно обучение по ключова компетенция чужд език – програмата задължително изисква ли да се започне от най-ниското първо ниво или е възможно обучението да започне от второ ниво, ако покривам първо ниво (с тест)? Ако започна обучение от второ ниво, трябва ли да удостоверявам това пред съответното бюро по труда и как? (В съответната обучаваща организация задължително правят тест за определяне на нивото). Благодаря Ви!

  103. Разбира се, че можете да започнете от второ ниво! Все пак това са курсове за надграждане на квалификацията Ви, а не преговор на стар материал.
    Изискванията за документ са при строго професионални квалификации, при които не можете да се запишете за второ ниво, без да сте издържали успешно и да притежавате документ за първо. В такъв случай може да възникне проблем, но с езиците не е така.
    И още един случай, несвързан с въпроса, но по темата: Ако сте преминали курс, финансиран от ДБТ на предходен етап, посочили сте го в заявлението и то сочи, че успешно сте преминали първо ниво, няма да можете да запишете отново първо ниво.

  104. Здравейте, подадох документите си в средата на януари, но от никъде не мога да получа информация в какъв срок ще ми върнат информация дали съм одобрена. Как се процедира, дали се свързват с всеки одобрен или пък имената се публикуват някъде? Благодаря ви, лек ден!

  105. От „ДБТ“ би трябвало да Ви информират, но не оставяйте всичко в техни ръце. Намерете време да им се обадите по телефона, или минете през офиса им да проверите. Няма централен списък в интернет например. И според мен това е пропуск (в момента, след като вече отпадна изискването за настоящ или постоянен адрес, всеки може да кандидатства в ДБТ по месторабота, след което служебно проверяваме дали лицето няма ваучер от другото ДБТ).

  106. Здравейте!
    Интересувам се от курс по италиански, който мога да изкарам по тази програма, но е възможно да не се съберат достатъчно желаещи за региона, в който живея. Въпросът ми е, ако подам заявление за този курс и не се сформира група, след това ще мога ли да кандидатствам за друг курс, или най-вероятно ще си стоя в групата на чакащите до края на програмата?
    Благодаря предварително за отговора!

  107. Здравейте Admin,

    Прави ми положително впечатление отношението ви към работа и ефективното обслужване, което предоставяте на заинтересованите лица. От всичко намерено и изчетено като информация в интернет съм очарована от точността и актуалността на вашия сайт/форум. Харесва ми бързата реакция, търпение и старание, с които обработвате всички запитвания и предоставяте професионални консултации.

    Обръщам се към вас с молба за съдействие. Ако разполагате със списъците на доставчиците на услуги за обучения по ключови компетентности и професионална квалификация съгласно чл. 7, ал. 4 на ПМС 251/21.10.2009 г в Excel формат и не Ви е проблем, да ми ги изпратите. В pdf файла ми е много трудно да обработвам и сортирам различните фирми, градове и компетенции, а не позволява адекватно копиране или конвертиране.

    Благодаря ви,
    Успешен и ползотворен ден,
    Стела Тодорова

  108. Работя в София, но постоянния ми адрес е в друг град – пътувам си. Може ли да кандидатствам за обучение – английски език в училища „Европа“ в София?

  109. До Ани:
    Щом получите ваучера (оригинал и копие 1) от ДБТ, отивате с него в избраният от Вас доставчик на услуги и се записвате за курс (при което подписвате договор за обучение, съгласно който, доставчикът на услуги се задължава да започне обучението Ви в 2 месечен срок). В случай, че поради някакви причини обучението не може да бъде проведено, връщате ваучера в бюрото по труда и ще Ви бъде издаден друг ваучер. Няма да кандидатствате пак и да чакате допълнително.
    За да няма изненади обаче, ви съветвам предварително да говорите с избраният доставчик на услуги – дали ще може да проведе обучението, и дали ще трябва да чакате много или ще започнете веднага.
    Съветвам Ви да бъдете активна страна в такива случаи.

    До Таня:
    Вече можете да кандидатствате и в бюрата по труда на територията на столицата (след като работите там).
    За втората част на въпроса, ще Ви посъветвам да разгледате списъка, линк към който има в менюто в дясно. Доколкото разбирам, „Училища Европа“ трябва да работят на принципа на франчайзинг, т. е. – не всички училища с тази марка са кандидатствали и съответно одобрени. За София има само един подобен център май (или на една фирма по-точно).
    И за Вас важи същият съвет – обадете се в избраният доставчик и уточнете въпросите, които Ви интересуват предварително, за да няма последващи изненади.

  110. Не съм била достатъчно конкретна – говорих с единствения доставчик на такъв курс за града ни и ми казаха, че засега няма желаещи, затова ми беше и въпроса. Благодаря все пак, значи няма да ми отпадне възможността да изкарам курс – дори друг такъв, просто може да се протака във времето, така ли да разбирам? За новия ваучер – може да бъде за друга компетентност или професионално обучение?

  111. Може ли лице ,завършило първо ниво английски език по програма на ОП РЧР- Квалификационни услуги на заети лица, да продължи по- горно ниво по програма АЗ МОГА?
    Имат ли право служителите от БТ да не приемат заявления,т.е да откажат да ги приемат?

  112. Здравейте,
    бих искал да задам следния въпрос:
    Преди подаването на заевлението в БТ разговарях с избраната от мен фирма доставчик, от където ми беше обяснено, че вече имат сключен договор с Агенцията по заетостта и е просто въпрос на дни да бъдат включени в актулизираните спъсици с доставчици.
    При подаването на заявлението служителката в бюрото по труда също обясни, че продължават да се сключват договори и да се актуализират списъците. Ако се подаде заявлението с въпросната фирма ваучерът ще бъде издаден след, като в БТ получат актуализиран списък в който да фигурира избраната от мен фирма.
    В тази връзка въпросът ми е: Кога се ачаква да има актуален списък с доставчици(след този от 22/01/2010г.)? И дали е възможно от фирмата да са излъгали за сключения договор, опитвайки се де не изтърват потенциален кандидат.
    Става въпрос за обучение по ключова компетенция чужд език – английски в град Шумен.

    Благодаря предварително.

  113. До Ирена:
    Току що говорих по телефон за Вашият казус. Ако вече сте завършили първо ниво английски език по програма на ОП РЧР- Квалификационни услуги на заети лица, не можете да кандидатствате за второ по „Аз мога“, тъй като се води „идентично обучение“, има го за деклариране в декларацията, независимо от това, че кандидатствате за второ.
    Никой не може да Ви откаже да подадете документи. Просто ще Ви бъде отказано официално след това.

    До Хюсеинов:
    В бюрата по труда се работи с вече издадени списъци. Ние не проверяваме дали даден доставчик на услуги кандидатства или не. Ак оискате да се обучавате точно там, Ви съветвам да изчакате, преди да подадете документи, а не да подавате с такива с липсващ доставчик на услуги в списъците. Има достатъчно време до 2013 г., така че няма да изпуснете сроковете. Не разчитайте на сигурно одобрение и „формални процедури“.
    По официални данни следващият списък трябва да излезе днес (10.02.2010 г.).

  114. Здравейте,

    Бих искал да попитам как да разбера дали избраната от мен ключова компетентност се предлага като курс от конкретен достачик на услуга?
    Изтеглих списъка на достачиците, но там не фигурират конкретни кодове или ключови компетентност, които достачиците предлагат.
    Благодаря!

    Поздрави,
    Симеонов

  115. здравейте,
    мога ли да кандидатствам по изучаване на 2 езикови курса едновременно?

  116. До Симеонов:
    Връзката в менюто е актуализирана – в списъците пише кой доставчик, какво обучение предлага.

    До Галина Кирилова:
    Можете да кандидатствате само по едно обучение от ключови и/или едно от професионални компетентности. Тъй като и двата езикови курса попадат в ключовите компетентности, не можете да кандидатствате и за двата. Изберете само един, който Ви е по-приоритетен за момента.
    След като го изкарате имате възможност, ако желаете да преминете курс по професионална компетентност, но там езикови обучения няма.

  117. Привет,

    Мога ли в заявлението да попълня, че желая да участвам в курс за ключови компетентоности, както и за професионално обучение или трябва да избера само едно от двете?

  118. Заявленията се подават по отделно.
    Реално ще можете да кандидатствате отново, след като сте преминали едното от двете обучения.

  119. Здравейте,

    Бихте ли ми дали отговор на следния въпрос:
    Прехвърлила съм майчинството си на свекърва ми (до навършване на 2 години на детето ми). Преди това бабата си е работила в частна фирма по трудов договор.
    Интересуваме мога ли да я вкльча в тази програма (по-точно в курс по компьтърна грамотност)? Ако отговорът е положителен, от къде трябва бабата да вземе Декларацията – от НОИ или от Работодателя?
    Другият ми въпрос е: Медецинските сестри в държавните болници могат ли да кандидатстват по програмата?

    Благодаря Ви предварително!

  120. Здравейте,
    По първата част на въпроса:
    Ако жената е по майчинство, но си има трудов договор и не е достигнала пенсионна възраст, не е проблем да кандидатства.
    Изискването за декларация, подписана и подпечатана от работодател отпадна – лицето попълва декларация, че е назначено на трудов договор и носи отговорност за написаното в нея. Декларацията е по образец и можете да я изтеглите от менюто на нашият сайт.
    По втората част от въпроса:
    Тъй като държавните болници са търговски држества, няма проблем медицинска сестра в такава болница да кандидатства и да повиши квалификацията си по програмата.

  121. Здравейте,

    Искам да Ви попитам щях да си нося документите по Аз мога, но от днеска минава цялата фирна на 4 часов работен ден. В този случай мога ли да участвам пак в Аз мога?

  122. Здравейте,
    Бих искала да ви попитам как да си избера доставчик(ключова компетентност),По-точно ме интересува обучението по английски.
    Моля,да ми поясните в новата декларация след данните от личната карта на мястото живущ;
    кой адрес се попълва този по лична карта и ли настоящият адрес.т.к. аз работя в София и не съм си сменяля местожителството.

    Благодаря Предварително

  123. Относно изборът на доставчик на услуга:
    Изтеглете списъците с доставичци на услуги – в менюто е приложена директна връзка към файловете, качени на сайта на Агенция по заетостта. След разархивиране на файла, ще се получат три списъка. Отворете този, с име от типа Spisuci_KK….pdf. В петата колона от таблицата са написани видовете обучения, предоставяни от доставчика, името на който е в колона 2. Обърнете внимание и на последната колона, където са изписани адресите на доставчиците и данни за връзка с тях. След като си харесате доставчик, попълвате в заявлението (съветвам първо да се обадите на телефоните, за да уточните начина на провеждане на самото обучение).
    За адреса:
    Можете да посочите който и да е от двата адреса. При посочване на настоящ адрес, ще трябва да представите удостоверение за настоящ адрес от съответната община. Както вече споменах в предишни коментари, вече можете да кандидатствате и в ДБТ по месторабота. Тогава дори и нито един от двата адреса (постоянен и настоящ) да не е на територията, обслужвана от ДБТ, декларирате, че работите във фирма от тази територия.

  124. До Надежда:
    Извинявам се за късният отговор, но съм пропуснал коментарът Ви днес.
    Това, че вече ще сте на 4 часов работен ден, не е проблем.

  125. Здравейте,
    Имам още един въпрос:
    Разпечатах горепосочената декларация и заявление,но никъде няма място за печат и подпис на работодателя.Моля да ми кажете трябва ли да представя някакъв друг документ от работодателя.

    Предварително благодаря за съдействието!

  126. Здравейте, искам да кандидатствам за квалификационна степен-коневъд, възможно ли е?не мога да разбера с какъв код е тази специалност?

  127. Днес след доста след доста мъки и спорове с явно не компетентни служитиели по ОП „АЗ МОГА“ успях да подам мойте документи в ДБТ. Макар, че вече не е необходимо да се представи адресна регистрация настъпва объркване в служителите в ДБТ относно начина на попълване на въпосните документи.
    Предложение на служителите в ДБТ, както и на кандидатите по ОП „АЗ МОГА“ е в заявлението да има поле с инфорамация за „адрес за гореспонденция“. По този начин от ДБТ ще знаят къде да пратят уведомителните писма а за кандидатите ще е ясно къде кой адрес да посочат !

    Успех на всички !

  128. До Петрова:
    Както вече писах по-горе, изискването за подпис и печат от работодателя отпадна.

    До Tomova:
    Питате за Единична група 6121 – Животновъди и производители на млечни продукти
    В тази единична група са включени лицата, които: планират и провеждат необходимите операции за отглеждане и грижи за животни като говеда, овце, свине, кози, коне и други; отглеждане на други животни (кучета или котки), които да се използват за работа, спорт или домашни любимци; добиват месо, мляко, вълна, кожи и други животински продукти; продават или доставят регулярно животински продукти на купувачите на едро или на пазари.
    Желанаото от Вас професионално направление е:
    61212011 Фермер, коневъд
    Потърсете в списъците за тази единична група.

    До ura:
    Не знам как да Ви отговоря. Обещавам да изпратя предложението Ви в АЗ, но… нали затова са телефоните?
    А и като подавате заявлението, уточнете адрес за кореспонденция, ако е различен от написаният. 🙂

  129. благодаря за възможността да задам въпроса си тук!

    къде мога да видя кои държавни дружества се водят от така наречения „реален“ сектор и кой определя това?

    подадох заявление за обучение по КК, но тъй като работя в „Електро-енергиен Системен Оператор“ ЕАД – държавно дружество ми беше отговорено, че ще трябва да се направи проверка имам ли право да се включа в ОП „Аз мога“. дружеството е 100% държавно, но е от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което министерство не е изключено от програмата.

    много се претиснявам, че ще чакам дълго за отговор, който според мен е напълно ясен.

    писах и в АЗ, но все още няма нищо……

    и по телефона се обаждах – не знаят ……

  130. Здравейте,
    Нямам идея, къде сте се обаждали. Когато има подообен казус е добре да пишете с подробности.
    На адрес http://www1.government.bg/ras/ можете да видите Регистър на административните структури. Там са изброени структурите, спадащи към държавната администрация.
    Конкретно по въпроса – ако става дума за ЕАД, макар и държавно, то е в реалният сектор. Извършва икономическа дейсност. Следователно няма никакъв проблем да кандидатствате за обучение по „Аз мога“.

  131. Браво за хубавия сайт!!!!

    Ако имаше повече като вас, нямаше да сме безработни!!

    Благодаря!
    Врачанин

  132. Здравейте,
    искам да попитам при завършване на обучението издава ли се документ удостоверяваш придобиването на съответната квалификация и ако да какъв е той.
    Благодаря предварително.

  133. Разбира се!
    В зависимост от обучението се издава удостоверение или свидетелство за професионална квалификация (за съответното ниво, разряд и подобни).

  134. Добър ден,искам да попитам,ако си получил ваучера си,но се е наложило да напуснеш работа преди да започне самият курс какво трябва да направиш?Благодаря предварително за отговора?

  135. здравейте!
    имам въпрос за програмата „аз мога“. Преди 1 ден разговарях с един от доставчиците на услугата и те ми казаха, че ако реша да прекъсна курса по английски ще трябва да заплатя 700 лв. Това за всички ли се отнася или е индивидуално спрямо доставчиците?
    Благодаря

  136. Здравейте
    След записване на курс задължително ли е присъствието на всички занятия? Какво става в случай, че се наложи прекъсване на курса?

  137. До Христина:
    Ако е започнал курса, няма проблем да бъде изкаран, дори да прекъснете трудовите си правоотношения. В случай, че още не е започнал обаче, следва ваучера да бъде анулиран, тъй като вече не сте заето лице.

    До gergana:
    За всички обучения е така – при прекъсване по Ваша вина, трябва да връщате парите.

    До Гергана:
    Не съм много сигурен за процента, но мисля, че бяха задължителни минимум 80% присъствия. Оставя се място за непредвидени случаи. При всички варианти обаче, Вие имате полза да не пропускате занятия. Приемете обученията сериозно – това, че в момента ваучера се заплаща по оперативна програма, е все едно да го заплатите от джоба си (реално затова плащате данъци). Именно и заради последното, трябва да държите и изисквате качество на предлаганите Ви услуги, а то няма как да бъде възможно най-доброто, ако не посещавате занятията редовно.
    При прекъсване на курса по Ваша вина, ще трябва да връщате стойността на ваучера, както писах по-горе.

  138. Здравейте. Искам да попитам има ли средства по програмата и сключват ли се реално договори към настоящия момент.

  139. Добър ден,извинявам се,че задавам втори въпрос,но аз съм дала вече ваучера си на агенцията където ще се проведе курса.Знам,че ще започне до месец,два.Щом трябва да анулирам ваучера си как мога да го направя.Отново благодаря за отделеното време.

  140. Здравейте,
    Към коет ДБТ трябва да се обърна? Бюрото к. ми е удобно в (центъра) или това к. е по адрес на лична карта (кварталното).Мога ли да избирам?

  141. До Shtereva:
    В ДБТ Сливница продължаваме да приемаме документи и да издаваме ваучери. Докато не получим официална информация за спиране (поради изчерпване на някакъв бюджетен лимит, или подобно), това няма да се промени. Ако има спиране, това ще означава, че средствата са усвоени напълно.

    До Христина:
    Все още нямам точен отговор на въпроса и въртя телефони в АЗ.
    По методиката, с която работим, в случай, че курса е започнал, се продължава. Въпросът е, дали става дума за фактическото започване, или подписването на договора с доставчика на услуги.
    Ще пиша допълнително по-късно днес, или в най-краен случай утре.
    Извинявам се предварително.
    При подписване на договор, но все още незапочнал курс, следва ваучерът да бъде анулиран. Уведомете ДБТ, което го е издало.

    До Кирил:
    Предполагам, искате да попитате в кое ДБТ – по месторабота, или по адрес. Не можете в което и да е (примерно, ако работите в района на ДБТ Сливница, с настоящ адрес София – Възраждане, няма да можете да подадете в ДБТ в Пловдив, само защото сте отишли за два дни там – изберете едно от първите). При кандидатстване по месторабота, се прави служебна проверка с официално посмо, дали случайно лицето не е с издаден ваучер и от ДБТ по адресна регистрация.

  142. Здравейте,

    Първо бих искал да направя коментар за случаите, в които се прекъсва обучението. Мисля, че не е редно да ни карат да си връщаме парите при уважителна причина (ако се разболеем например). Как ще се установи кой е болен и кои лъже? Пак вратичка за източване…

    Имам и един въпрос. „Аз мога“ само за заети лица ли е? Има ли подобна програма за безработни и как се процедира там?

    Благодаря предварително!

    Иво

  143. До Иво:
    Измами стават винаги. Въпросът е, дали някой ще си затвори очите, отваряйки вратички незаконно. Подобни въпроси се отнасят не към ДБТ, а към други институции – като прокуратурата например. За съжаление, аз не съм юрист, но мога да Ви уверя, че Агенция по заетостта има такива със сигурност…
    „Аз мога“ е само за заети лица. Ако има отпуснат бюджет, и достатъчно хора, заявили желание да се преквалифицират, за безработни се организират подобни курсове. В момента обаче, обучението за безработни лица не е приоритет.

    До Иван:
    Предполагам въпросите ще са стандартни – както за интервю. Как се казвате, образование и квалификация, езици, трудов опит и подобни. Не мога да Ви кажа точно какви. С няколко въпроса обикновено се разбира много. Колегите са от Дания и не са ми изпратили конспект за интервюто…

  144. Здравейте,

    собственик съм на езикова школа. За сключим договор с АЗ и да можем да обучаваме хора по чужди езици ‘Аз мога’ трябва ли да имаме лиценз от НАПОО?

    благодаря предварително

  145. Да – лицензът от НАПОО е задължителен за програмата.

  146. Здравейте, подадох документи по програмата и ми казаха, че тази седмица дето идва да звънна и да питам да ли съм одобрена. Разглеждам Регистъра с предадените ваучери и виждам, че вече надхвърля 7000 души за цяла България. Искам да ви попитам има ли квота за обучаващите се – из нета четох, че е 25 000 души – но това е стара информация, дали е активна още – че се притеснявам да не свършат ваучерите за мен? Благодаря предварително!!!

  147. Проблемът е ,че аз звъннах на всички телефони там,но те нямаха отговор какво трябва да се направи.Как ще го нулират като не са наясно,къде точно трябва да отида.Отново ви благодаря за съдействието. 🙂

  148. До Таня:
    Всичко е възможно, но засега все още не е спряло издаването на ваучери. Нямаме никаква информация по въпроса. А и ако има спиране, то няма да се приемат нови документи. На одобрените би трябвало да се издадат ваучери.

    До Христина:
    На страница 6 от „НАРЪЧНИК ЗА РАБОТА С ВАУЧЕРИ, ПРИОРИТЕТНИ ОСИ 1 И 2 НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА «РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ» 2007 – 2013 г.“ пише:
    Анулирането се извършва чрез поставяне на печат “Анулиран” върху лицевата страна на трите екземпляра. В случаите на изгубване или унищожаване на ваучер, е необходимо лицето да декларира тези обстоятелства и печат “Анулиран” се поставя само върху съхраняваното в ДБТ копие 2 на ваучера. На гърба на ваучера се посочва основанието за анулирането и това се записва в Регистъра на предоставените ваучери за обучение на безработни и заети лица /Образец 1/.
    Публикувам със съкращения, тъй като всичко не ни интересува в случая.

  149. Здравейте,

    Искам да попитам кога трябва да отговорят от бюрото по труда на кандидат дали е одобрен или не. Документите са подадени още преди първия краен срок, който беше 25-август миналата година (извикаха ме да добавя и доставчик). Предполагам, че след като се раздадоха ваучерите от АЗ, трябва ди има някакъв срок за обработване на документите на кандидатите и даване на окончателно становище.

    Благодаря предварително

  150. Здравейте, искам да попитам следното:Преди месец защитих успешно магистратурата си , но разбира се дипломата не ми е издадена още. Ще е проблем ли да представя дипломата си за бакалавър, която обаче е в различно професионално направление от тази за магистър?

  151. Разбира се, че няма проблем в случая.

  152. Здравейте,
    Преди 20 дни си подадох документите по програма „АЗ МОГА“ в ДБТ по месторабота като предоставих и адресна карта за настоящ адрес в същия град в които работя.Звънях да питам защо все още не съм получела писмо дали съм одобрена или не, а те ми отговориха че тъй като адреса ми по лична карта е различен от града в които съм подала документите, правили справка в ДБТ по постоянен адрес, дали и там не съм подала документи.Още нямали отговор от ДБТ по постоянен адрес.Възможно ли е 20 дни да нямат отговор ?Има ли определен срок в които трябва да се отговори на подобно питане между две. ДБТ-та, още повече че ДБТ Варна пита ДБТ Добрич, което е в нейния териториален обхват.И това ми казаха без да ме питат за името ми, как знаят че не са получели отговор конкретно за моя случай.Казаха ми изчакайте до 20март, това е повече от 1 месец за една справка.Нормално ли е?

  153. Здравейте, Г-н Йорданов,
    Искам да Ви попитам правилно ли разбрах, че най-високото ниво на езиково обучение по програмата е В1 според европейският езиков паспорт? Смисъл не се провеждат обучения на по-високо от В1? Дано не сте отговаряли и преди на този въпрос, че ми е невъзможно да прочета всички коментари.
    Благодаря Ви предварително :))

  154. До Костадинова:
    За съжаление не е упоменат срок, в който едно ДБТ да върне отговор по това питане на друго ДБТ. Подобен срок и нас би улеснил…
    Друг е въпроса, че 1 месец е много дълъг срок. Ние в подобни случаи се обаждаме до адресатите и напомняме да ни изпратят отговор.

    До Александра:
    Точно така. За съжаление сега не мога да Ви цитирам точният текст, но по програмата се финансират курсове до ВХОДНО ниво B1 според европейският езиков паспорт.
    Как стоят нещата накратко:
    Тък като курсовете по английски език са за минимум 300 часа, едно ниво от които е 120 часа обикновено, обучаващата институция ще Ви направи курса от 3 нива. Реално ще минете доста по-нагоре от входното ниво. Ако сте входно ниво C1, няма как да Ви направят курса едно ниво за 300 часа.

  155. Здравейте!

    Положих успешно държавен изпит за бакалавър, но все още нямам диплома, поради същата причина и дипломата ми за средно образование също е в университета, проблем ли ще бъде ако представя копие на дипломата за завършено средно образование?

    Поздрави!

  156. Ние искаме копие от дипломата, поради което не е никакъв проблем. Копието обаче, остава при нас, така че е добре да си направите едно за собствено ползване, в случай, че в университета се забавят нещата, а Ви потрябва за друго.

  157. Здравейте,
    Първо бих желала да Ви поздравя за изключително изнформативната страничка.
    Моят въпрос е свързан със задълженията на обучаващата организация. Аз успях да получа ваучер за обучение по ключови компетенции . В бюрото по труда ми беше обяснено, че трябва да занеса ваучера до 20 дни в обучаващата организация, за да се сключи договор. В обучаващата организация обаче ми бе съобщено, че все още нямат подготвен договор, защото в договора трябва да се упомене времето и честотата на провеждане на курса, а това няма как да стане, преди да се е събрала нужната група. Обаждала съм се вече доста пъти и не зная как да процедирам в такъв случай ..
    Моля, да ме насочите къде трябва да се обърна. Благодаря

  158. Служител съм на „Български пощи“-ЕАД.Бих искала да кандидатствам за курс по чуждоезиково обучение.Имам ли право, като се има предвид, че пощата е търговско дружество.

  159. До П.Василева:
    При сключване на договор, обучаващата отганизация трябва да започне курса. Ако обаче не сте сключили (те затова не са Ви дали да подпишете такъв), ще е най-добре да върнете ваучера, той да бъде анулиран в ДБТ, след което да Ви бъде издаден нов ваучер. При издаването на нов ваучер няма да подавате наново документи.
    Само да вметна, че сте направили основно срещаната грешка – да не се договорите с доставчика на услуги предварително. Ако им се бяхте обадили предварително по телефона, щяхте да разберете, ако възнамеряват да протакат поради липса на друди записали се. По този начин, самите те, рискуват да не съберат хора никога, но това си е техен проблем.
    Изберете си нов доставчик на услуги, но се обадете и вижте кога могат да започнат курса.

    До Иванова:
    Стига да сте на трудов договор (тък като знам, че в „Български пощи“ работят много хора на граждански такива), няма никаква пречка да не участвате в програмата.

  160. Привет,
    нека поставя въпроса си така : Да предположим , че избегна тази ‘основна грешка’ и се обадя предварително на доставчика на услуги и се договорим за започване на курс и си фиксираме дата . Какво ще стане, ако се случи така, както беше описано в един случай със забавяне на проверката от ДБТ по настоящ адрес и ДТБ по постоянен адрес ( примера с ДБТ Добрич и Варна ) ? изтървавам сроковете за започване на курса и аз увисвам …….. заради бюрокрацията . поне аз така си го обеснявам . Поправете ме ако греша

  161. Моля, искам разяснение на следния проблем:
    Получих ваучер, но по семейни причини/ заболяване на лице в семейството/ няма да имам възможнист да отделя толкова много време за обучение.
    Как мога да върна ваучера? Не съм го представила още във фирмата.
    Много Ви моля отговорете ми бързо защото съм много притеснена.
    Предварително Ви благодаря

  162. До Павлин:
    Макар и малко вероятно да се случи точно това, проблемът съществува. Единствения вариант е упорито настояване за информация от едното до другото ДБТ. Както Ви казах по-преди – нормативно никъде няма срок за отговор на питането.

    До Каталина:
    Няма за какво да се притеснявате. Щом не е започнал курса няма да връщате пари. Върнете ваучера в ДБТ, където е издаден и им обяснете ситуацията. Ваучерът ще бъде анулиран.

  163. Здравейте.Питането ми е следното:На 1.03.2010 получих ваучера от БТ за обучение. На следващия ден го предоставих на обучаващата организация , но сключването на договор се отложи за по-късно .Поради редица обстоятелства се оказа,че няма да имам възможност да ходя на обучението и днес ми върнаха ваучера от обуч.фирма.С него отидох до БТ с молба да го анулират,но казаха да се обадя слез 4 дни и че анулирането било много сложно –
    1- възможно ли е да задържа ваучера и да започна обучение напр.след 6 месеца и ако не е :
    2-каква е процедурата по анулирането на ваучера и дължа ли някаква неустойка?

  164. Здравейте,
    Отговор на т. 1: Задържане на ваучера във Вас за таъкв период не е възможен. Същият следва да се анулира.
    Отговор по т. 2: В коментарът си от 01.03.2010, 18:37 ч. съм извадил частта от наръчника, касаеща анулирането на ваучер. Този наръчник не е за лицата, а за служебно ползване, тъй като тази част Вас изобщо не Ви касае, но в случай на необходимост ще го кача, та всеи да може да го чете. При нас сме анулирали ваучер вече. Не е сложно – просто е допълнителна работа. След анулирането на ваучера, след 6 месеца, когато вече ще Ви е удобно, и ако все още има пари по тази операция, ще можете да кандидатствате отново.
    Не дължите неустойки, тъй като курсът фактически не е започнал, обучаващата организация не е извършила услугата, а пък ние не сме и превели пари.

  165. Многа благодаря за бързия отговор,явно на служителите не им се занимава с анулирането, държаха се доста грубо.Радвам се,че ще имам право да какндидатсвам пак,ако има средства по програмата.Отново благодаря за отзивчивостта.

  166. Искам и аз да попитам нещичко. Мисля да подам документи по програмата „Аз мога“. От един езиков център ми казаха че мога, макар и работеща да ползвам тази услуга. Въпросът ми е : какъв е критерия за оценяване и в какъв срок се уведомяват одобрените (тъй като аз работя като секретарка в офис и искам да кандидатствам за чужд език) и има ли значение на каква длъжност си, и каква е дадената фирма. Предварително благодаря.

  167. Аз съм от провинцията .Живея и работя в София , но нямам адресна карта тук .Фирмата за която работя е регистрирана в града от който съм. Бих желал да се включа в Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” – “Аз мога”.
    Възможно ли е ?

  168. Здравейте!
    Могат ли служители на трудови договори от държавни предприятия със 100% държавно участие например ДП Транспортно строителство и възстановяване, НК Железопътна инфраструктура , БДЖ ЕАД и др, да участват в курсове по ключови компетенции с ваучери от БТ по проект “ Аз мога“,
    Благодаря за отговора!

  169. Здравейте! Бих искала да Ви попитам имат ли право работещите като счетоводители във Висши учебни заведения да се обучават по програмата Аз мога? Има ли други програми за обучение на административен персонал?
    Благодаря Ви?

  170. Аз съм от провинцията . Живея и работя в София , но нямам адресна регистрация тук . Казаха ми че ,мога да участвам в Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” – “Аз мога” по месторабота , но фирмата за която работя е регистрирана в града от който съм . Има ли някаква възможност да участвам в тази програма в София ?

  171. Здравейте,
    Миналата седмица си подадох документите в БТ по месторабота, тъй като нямам адресна регистрация в гр. София. Тази седмица последва обаждане от тяхна страна, че документите ми са неизрядни, тъй като трябвало да предоставя Удостоверение по настоящ адрес, при положение, че в Заявлението съм посочила постояннния си адрес.
    Много моля за потвърждение дали е необходим подобен документ? От изчерпателните Ви отговори по-горе става ясно, че подобно удостоверение е излишно, но представителите на въпросното БТ заявиха категорично, че е задължително. Дали по този начин си спестяват изискването на справка от БТ по постоянния ми адрес? Бихте ли цитирали точен текст, потвърждаващ Вашия отговор. Предварително благодаря!

  172. Здравейте

    Бих искала да ви попитам един въпрос. Удобрена съм за ваучера по КК за езиково обучение в една фирма(предстои ми да си взема валчера), но последствие се включва нова фирма която предлага едно ниво по високо и бих желала да се преместя в нея. Възможно ли е това да си сменя доставчика?

    Благодаря предварително

  173. Здравейте,
    Ако след завършване на едно ниво от обучение по чужд език започна работа в друг град, възможно ли е да продължа обучението си в друга организация и ако не, каква сума дължа като обезщетение – стойността на целия ваучер или само стойността на проведеното до момента обучение?

  174. За анулиране на получен ваучер какъв е срока,и каква е процедурата.

  175. До Мими:
    Не „макар“, а „защото“ сте заета, можете да се обучавате по „Аз мога“ – операцията е само за заети лица. Безработни по нея към момента не могат да кандидатстват.
    Одобрените след заседание на комисията се уведомяват с писмо с обратна разписка.
    Това, дали сте секретарка или изпълнителен директор, няма никакво значение. Условието е да имате трудов договор.

    До vcv_:
    Няма проблем – описано е няколко пъти, по-горе в коментарите. Посочвате адрес на месторабота и кандидатствате в ДБТ, в чиито район е местоработата Ви.

    До Стоянов:
    И вие не четете коментарите май. 🙂
    Предприятията с държавно участие, не са част от държавната администрация, а са търговски дружаства. Стига да сте на трудов договор в тях, можете да кандидатствате по „Аз мога“.

    До иванова:
    Пишете конкретното учебно заведение. За търговско дружество ли става въпрос?

    До Влади:
    Централният офис на фирмата, може да е и на Малдивите. Нас ни интересува местоработата. Тоест – обектът, в който работите (стига да не е за два дни). Ако примерно работите за варненска фирма, с офис в град Сливница, посочвте не варненският адрес на фирмата, а този на тук.

    До Gabby:
    Наистина има подобно условие. То е от скоро, като дойде с писмо в ДБТ. Днес върнах писмо с искане, това изискване да бъде добавено в заявлението. Колегите не са виновни.

    До Иванова:
    Няма да можете да смените доставчика по този начин. Проучвайте предварително нещата.

    До Иван:
    Изпратих искане по този казус. Утре ще се обадя по телефон в Агенция по заетостта и ще Ви отговоря по-точно. Реално курсът е прекратен по Ваша вина, но пък фирмата може да Ви изпрати в достатъчно далечен офис. Този случай е доста сериозен и изисква отговор от АЗ.
    Ще пиша пак утре.

    До Асия:
    Проверете предходните коментари. Всичко е описано съвсем подробно.

  176. Излезе тестова версия на онлайн форма, в която лесно и бързо можете да намерите Вашият доставчик на услуги.
    Линк към нея е качен в менюто в дясно.
    По този начин се улеснява търсенето и се избягва досадното преглеждане на дълги списъци.

  177. Искам да попитам аз работя в частна фирма на постоянен трудов договор но в момента съм в платен отпуск по майчинсто при тази ситуация мога ли да участвам по тази програма. благодаря ви предварително.

  178. Разбира се, че можете да участвате. Мисля, че и на този въпрос вече е отговаряно.

  179. Здравейте,

    бих искал да задам следния въпрос:
    Имали нужда след сключването на договор с обучаващата институция, копие от този договор да се остави в бюрото по труда? Или едва ако не се стигне до започване на курс в рамките на два месеца, тогава трябва да върна само ваучерите?
    Питам понеже в деня, в който бях в офиса на доставчика избран от мен за сключване на договор, служителката там направи всичко възможно за да не успеем да подпишем договор(от вирус, който пречи да се отвори файла до развален принтер), а можело просто да си оставя ваучерите а госпожата „щяла да ми се обади, когато се събере група“. Мисълта ми е, че по този начин може би целят, избягвайки двумесения срок за започване, да спечелят повече време за набиране на кандидати?
    Благодяря предварително…

  180. Здравейте,
    Бих искала да попитам какво е това удостоверение по настоящ адрес,което трябва да се добави.Аз съм подала документи в БТ по месторабота и когато приемаха докуметите не ми казаха че е необходимо това.

    Предварително Благодаря!

  181. Бих искала да ви помоля да ми дадете телефони за връзка на БТ район „Възраждане“т.к. не намирам такива.

    Благодаря!

  182. До Sunay:
    Давайте ваучерите си само срещу сключен договор с доставчика на услугата.
    Не е необходимо да донасяте копие в ДБТ – доставчиците си комуникират с нас, като ни изпращат списъци на лицата, депозирали ваучери при тях.
    А това за вируса и принтера, по мое лично мнение, е смешно…

    До Петрова:
    Изискването е от скоро. Възможно е да сте подали документите си, преди да се е искало удостоверение за настоящ адрес. Последното се вади от служба ГРАО.
    Данни за контакт с ДБТ – София – Възраждане:
    Е-поща: bt101@cablebg.net
    Адрес: гр. София, ул. „Странджа“ 64
    Тел.за информация: 02/832-90-94
    Приемно време: 8.30 – 17.00

  183. Благодаря за бързият отговор.Тази информация за удостоверение по настоящ адрес аз научих случайно от Вашият саит ,документите си подадох преди повече от 3 седмици ,като от бюрото по труда ме увериха че те ще се обадят след 2 седмици и ще ме уведомят дали съм удобрена.До сега нямам никакъв отговор от тяхна страна и се питам докога ще продължава тази бюрокрация и размотаване по различни инстанции.Днес отново ще направя опит да се свържа с „любезните „служители в БТ .Да не говорим че ще трябва да загубя още един ден за да зи извадя прословутото удостоверение и така до следващата поредна глупост.Докога??????
    От фирмарта ,която съм си избрала за обучение ме увериха ,че има вероятност групата да стартира обучението в краят на този месец .Питам какво да правя в този случай????????
    Да чакам до следващата година ли??????????

    Благодаря!

  184. Здравейте,
    искам да кандидатсвам за обучение по английски език само за ниво B1,тъй като вече съм завършила успешно предишните две нива по друга програма за безработни преди няколко години.От Бюрото по труда Пазарджик не са много наясно дали мога да го направя и ми казаха да се обърна към одобрените за провеждане на курсове.Свързах се с Германо-българския център и оттам ми отговориха,че се предоставят ваучери за трите нива и няма такава възможност.По-горе видях друго подобно питане,на което сте отговорили,че е възможно кандидатстване за ниво B1.Към кого трябва да се обърна?
    Благодаря!

  185. Здравейте, въпросът ми е следния – възможно ли майка ми, която е служител в детска градина и работи като лелка (или пом. възпитател не съм сигурна как я водят) , да се включи в програмата “Аз мога“?

    Благодаря предварително!

  186. Здравейте,
    Аз имам същият проблем като г-жа Петрова.Днес цял ден звъня на бюрото по труда „Възраждане“ на горепосоченият телефон ,но за съйаление никой не се обажда.Чакам повече от 3 седмици за отговор дали съм одобрена и случайно видях в този сайт за нововъведената
    поредна“ глупост „.

    Благодаря!

  187. Здравейте отново, случаят явно е доста специфичен , тъй като и от Агенцията по заетостта не можаха да ми дадат конкретен отговор, тъй като детските градини се водят общински и въпреки това не са сигурни.

    Бихте ли ме посъветвали към кого да се обърна ?

  188. До Петрова:
    Вчера вечерта ни се обадиха от ДРСЗ, да не изискваме повече въпросното удостоверение за настоящ адрес. Преди това настоявах да се добави поне в декларацията, за да няма такива случаи на недоразумения.
    Колкото до ДБТ Възраждане – това са данните, с които се свързваме с тях. Можете да отидете на място и да проверите проблема. По принцип са задължени да осъвременяват информацията за връзка с тях при промяна, но миналата седмица лично се свързвах с тях за информация.

    До Венислава:
    Можете да запишете ниво В1. Изискването е за входящо ниво. Тъй като само това ниво, едва ли ще е повече от 300 учебни часа, ще можете да продължите нагоре. Въпроса е да намерите доставчик на услугата, който да стартира курс, започващ от това ниво.

    До Румяна Стоянова:
    Не съм сигурен, с кого сте разговаряли в АЗ. Тъй като детските градини не са търговски дружества (за общинските става дума), жената не може да кандидатства по „Аз мога“. Ако става дума за частна такава – няма да им а проблем.
    Лицето, което отговаря за програмата на централно ниво в Агенция по заетостта е Иван Иванов. Проблемуът е, че той не е лице за информация на граждани.

  189. Благодаря ви за отговора,
    по-нагоре срещнах въпрос на учител в тази връзка, там вие го съветвате да потърси програми подопечни на образователното министерство, потърсих в интернет, но не можах да открия. Ако е удобно можете ли да ми дадете линк или малко по-подроба информация.

    Благодаря!

  190. Здравейте,

    Искам да попитам следното :Как да приложа Удостоверение по настоящ адрес , при положение , че нямам адресна регистрация в София(по месторабота ).От Общината ли се взима този документ?
    Другия ми въпрос е следният: По същата програма участвах в Обучение за подобряване на взаимоотношенията в екипа , по инициатива на работодателя ми.Виждам , че то присъства в списъка за КК.Това означава ли, че мога да кандидатствам само за ПО?

    Благодаря

  191. Здравейте!
    Искам да ви попитам работещите като общ работник
    назначени на 4 часа от Агенцията по заетостта, имат ли право да се включат в програмата ,,Аз мога“?
    Благодаря ви!

  192. До Румяна Стоянова:
    Ето какво намерих на сайта на Министерство на образованието, младежта и науката:
    http://www.minedu.government.bg/left_menu/projects/

    До Анелия:
    Участвалите в обучение за заети по фаза 1 и 2 на ОП „Развитие на човешките ресурси“, ако това имате предвид, не могат да участват по „Аз мога“.
    Ако сте се обучавали по „Аз мога“ за ключова компетентност, можете да кандидатствате за професионално обучение.

    До кени:
    Обяснете какви са тези лица, които са назначени на 4 часа от Агенция по заетостта. АЗ не назначава общи работници – може би става дума за някоя програма (аварийни дейности по ОСПОЗ например). Трудовите договори по тези програми не се сключват с АЗ, а с техни контрагенти (общини или частни работодатели). Обикновено става дума за временна заетост, при която не можете да участвате по „Аз мога“.
    Вижте с кого е сключен трудовият договор, условията по самото наемане, и го напишете тук. С информацията, която сте дали, не мога да Ви отговоря.

  193. Може ли да ми кажете,къде точно в сайта http://www.navet.government.bg/ се намира „ключови компетентности“ ?

  194. Като ДУ по КК на ЧЕ имаме запитване, свързано с изпълнение на Споразумението с АЗ.В него е записано, че ДУ осигурява необходимите „материали и пособия“, свързани с обучението, но „учебници“ не попадат в тази номенклатура. Кой закупува учебниците и учебните тетрадки в които трябва да се пише всеки час и е желателно да останат за ползване у курсистите.
    Моля, за Вашето компетентно мнение по този въпрос.

  195. Здравейте отново,
    Тъй като не мога да намеря информация какво точно е било обучението , цитирам точното му наименование :Повишаване на конкурентноспособността чрез усъвършенстване на ключовите компетентности на служителите на Райфайзенбанк Бълагрия.
    Ако това е към посочените фази 1 и 2, мога ли да участвам по ОП Развитие на човешките ресурси?

  196. Здравейте,
    Като ДУ на КК по ЧЕ имам запитване, свързано с изпълнение на Споразумението с АЗ. В него е записано „трябва да осигури всички човешки и материални ресурси“.Учебниците по ЧЕ как би следвало да се осигурят?

  197. До Кубрат:
    В списъците на НАПОО са всички професионални. Ключовите не са там, а са изброени на гърба на заявлението. За да видите кои влизат в отделните групи на ключови компетентности, можете да използвате линка от менюто вдясно – след като от първото падащо меню изберете „Ключови компетентности“, става активно второто падащо меню и т. н.

    До Ирина:
    По този въпрос трябва да се свържете с АЗ, където сте подписали споразумението. Възниква въпрос и с авторското право на тези материали. При всички случаи обаче, не следва да товарите курсистите с разходи за учебници.

    До Анелия:
    Ако не кандидатствате за идентично или същото – може. Казусът е проверен на централно ниво по телефона.

  198. Здравейте,
    Подал съм документи по ОП“Аз мога”, но днес научих, че минаваме на половин работен ден. Съответно промяна на осигуровките. Това проблем ли е?

  199. Благодаря ви за бързия отговор!

  200. Здравейте!
    Получих ваучер, още не съм го дала в ДУ, но ми се налага да върна ваучера. От БТ ми казаха, че не можело да го върна. Четох тук, че може да бъде анулиран, но в наръчника пише само в случаите, когато е изгубен, повреден и т.н. На какво мога да се позова, така че да върна ваучера?

    Благодаря!

  201. До Azazel:
    Не се притеснявайте – няма проблем. Все пак, четете предходните коментари. Вече е отговаряно на въпроса.

    До Мирослава:
    Пишете конкретните ДБТ-та. Не е никакъв проблем да върнете ваучера. В наръчника са споменати случаите, при които задължително се анулират ваучерите.

  202. Здравейте отново,

    става дума за Възраждане – гр.София.

    Благодаря Ви за отговора.
    А в случай, че те ми откажат, към кого трябва да се обърна?

  203. Здравейте!
    Дали заради мое невнимание, или заради недостатъчно информиране на служителите в БТ , а може би доставчиците на услугите на са достатъчно коректни, но с мен се получи следната ситуация: след като бях одобрена за обучение по английски език отидох да избера доставчика и да получа ваучера ..не помня когато избирах доставчика(но утре мисля да проверя в бюро по труда) дали беше описано колко нива на обучение предлага той. Тъй като преди да съм била одобрена още, на мен ми обясниха че се правят тестове (аз съм учила А1 и А2 съответно те не митрябват особено А1) , но когато отидох да нося ваучера в съответно учебно учреждение казаха ми , че не могат да разделят нивата, и ваучера ми бил за А1, А2, Б1 то ест за първи три нива, аз разбира се обяснявах, че най-малко първо ниво ми трябва , но отговора беше „съжаляваме“. Въпреки всичко, когато отидох на първата среща да подпиша вече договора и да уточним часовете дадоха ни тест и казаха че този тест само да видят дали имаме някакви знания. Когато аз започнах да попълвам активно теста едната преподавателка ме спря и ми каза да не пиша много много че ще ми намалят часовете…добре, но аз така или иначе не исках първо ниво второ нямам нищо против да припомня трябват ми останалите нива. И сега аз разбирам , че другите учебни доставчици предлагат обучение от А2 или взависимост от компетентности на обучаващия и съм бясна много, мои колеги започнаха обучение от нивото отговарящо на знанията им… разочарована съм. Защо никой не ми каза че в това учебно заведение започват задължително от А1. Или защо прибраха ваучера ми най-нагло, дадоха тест да решаваме не се знае защо ,в случая теста се обезсмисля. Сега аз трябва да ходя три месеца просто ей така да бия път особено през летния сезон когато съм толкова заета, но поне да имаше защо аз толкова се радвах на тези курсове , планирах да започна от трето ниво до шесто а мен дори не ме попитаха . И сега не знам какво да правя след като съм подписала договора и учебните занятия започват скоро, мога ли да променя нещо, мога ли някъде да се оплача и да се изместя в другото учебно заведение където ще ме тестват честно и ще мога да започна от подходящо за мен ниво?

  204. Здравейте! Кандидатствах по тази програма още в самото начало- август, 2009г за курс по английски език, към БТ Шумен, както и в началото, така и сега, когато имам въпроси вашите колеги в Шумен, за съжаление явно не са добре осведомени и получавам отговорите тук, от вас, за което благодаря; казусът, с който се сблъсках е такъв- при кандидатстването нямаше ограничение дали става въпрос за бизнес или общ английски език, никъде не беше конкретизирано в документите, които аз попълних, в последствие, когато се срещнах с представители на обучаваща институция и направих тест, установихме, че за да надградя 300 часа над основата, която имам, трябва да запиша курс Бизнес английски, на ваучера, който вече ми беше издаден пишеше Общуване на чужд език- английски език, оказа се това е проблем и след разговори с колегите ви от Шумен, ми обясниха, че редът е да върна ваучера, да кандидаствам на ново и няма да има проблем да ми издадат коректно ваучера за Бизнес английски; така и направих, но абсурдът дойде с това, че бях одобрена, но тъй като вече съм получила един ваучер, не мога да получа втори; реално отговарям на критериите по програмата, но заради неправили инстуркции, не мога да се възпозвам от нея; ако ми беше обяснено коректно, че е по-добре да не връщам ваучера, щях да се възползвам от курса, дори и за общ английски;недоразуменията излязоха налице, след среща и тест с обучаваща институция и след това от незнанието на служителите в БТ Шумен; дори и в този вече напреднал стадий на програмата, те не са добре запознати с нея, да не говорим в самото начало, когато аз кандидаствах, може би ако бяха така изчерпателни и запознати, като са явно служителите като вас, тези недоразумения нямаше да се налице; интересно би ми било вашето мнение по този случай, благодаря!

  205. Моят казус е следния, имам ваучери , но работата е там ,че не мога да се впиша в която и да е програма ,на който и да е доставчик. Проблема идва от факта, че нямам регламентирано работно време и съществува реалната възможност да надвиша въпросните 20 % отсъствия поради факта, че съм на работа. Има ли възможност да се докажат мойте отсъствия примерно с документ от работодател в който се посочва, че във въпросното време съм бил на работа. От доставчиците ми заявиха, че нямат възможност да покажат защо съм отсъствал при проверките от БТ поради липса на основателна причина и да се обърна към тях. От БТ ми заявиха да се отгажа от АЗ, и че обученоето затова се провежда извън работно време. Аз имам желание да получа обучението, и в моят случай това не е извън работно време.
    Как да процедирам от тук нататък при условие, че от двете страни ме прехвърлят една на друга .

  206. На зявлението адрес по адресна регистрация/лична карта или временен се попълва?Все пак се кандидатства по месторабота .

  207. Здравейте, служител съм в държавната администрация и т.к. явно не мога да кандититствам по тази програма, бихте ли ми отговорили има ли такава за лица работещи по служебно правоотношение и ако да как се казва програмата и къде се кандидатства.

  208. До Мирослава:
    Обърнете се към Регионална служба по заетостта в София. Възраждане не би следвало да Ви отказват.

    До Марина:
    Подайте жалба срещу съответният доставчик на услуги. Може да Ви откажат, ако нямате необходимото начално ниво, но не могат да твърдят, че задължително се започва от първо ниво. Пишете жалбата и искайте входящ номер в ДБТ, което Ви е издало ваучера.

    До Анелия Ангелова:
    Не можете да получите втори ваучер, ако сте се обучили вече по първият. Ако са анулирали първият, разбира се, че можете да получите втори ваучер.

    До ura:
    Извинителна бележка от работодател не е основателна причина. Такава е, недай си боже, здравословен проблем. Ако смятате, че ще надвишите максималният брой отсъствия, Ви съветвам да върнете ваучера, за да не се наложи да връщате паричната му равностойност на по-късен етап.

    До Анелия Терзиева:
    Посочвате настоящ адрес в случая.

    До Мариан:
    Държавните служители, за момента, не попадат в приоритетната група на тази операция. За тях се извършват вътрешни обучения, които обаче поради орязаните бюджети в последните години, са сведени до минимум. Има слухове, че ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще има операция конкретно за държавните служители, но засега няма сигурна информация. Остава да чакаме. Друго не мога да Ви посъветвам в момента.

  209. Здравейте !

    Искам да попитам има ли някаква възможност студенти задочно обучение в частен университет да участват в програмата или е възможно само за работещи лица ?

  210. До Димитър Недялков:
    Операцията е само за работещи на трудов договор (не за всички обаче). Иначе това, че учите задочно, не е проблем, стига да не сте завършили или учите същото, за което кандидатствате.

  211. Тоест мога да се запиша за програмата без да имам труднов договор , а уча задочно ?
    Специалноста ми е Стопанско управление и мога да кандидатствам за английски език така ли ?

  212. А ако ваучерът бъде върнат на БТ има ли възможност да се кандидатства повторно за такъв?

  213. Да. На по-късен етап, когато ще имате време, можете да подадете отново документи и да Ви бъде издаден нов ваучер.

  214. И на мен това ми обясниха но в БТ искат от мен да подпиша собственоръчно написана декларация, че се отказвам от ваучерът и че нямам право да кандидатствам повторно!?

  215. Здравейте!
    Бих искала да Ви попитам какъв е срокът, в който вече издаден ваучер трябва да се даде в обучаващата организация и да бъде сключен договор. Разбрах нещо като 20 дни, но това 20 работни дни ли са или календарни?
    Предварително благодаря.
    Поздрави и най-добри пожелания!

  216. Всички упоменати срокове са за работни дни.

  217. Здравейте!
    Бих искала да Ви попитам проблем ли е това, че съм сключила договор с обучаваща институция на 10 февруари, а курсът ще започне на 14 април? Трябва ли да уведомя бюрото по труда?
    Благодаря!

  218. Обучаващата институция има срок от 2 месеца да стартира обучението. Сроковете са за Ваше спокойствие – за да не Ви бавят много. Можете да се оплачете, но за 4 дни, и след като имате точна дата на стартиране на курса, не е проблем предполагам.
    Успех и ползотворно обучение!

  219. #
    KKrasimira
    06-04-2010 на 08:31 | Постоянен линк

    И на мен това ми обясниха но в БТ искат от мен да подпиша собственоръчно написана декларация, че се отказвам от ваучерът и че нямам право да кандидатствам повторно!?

    И на мен ми заявиха същото.Нямам право да кандидатствам повторно по ОП „Аз мога“ направление ключови компетентности.
    Моля, дайте разяснение !

  220. Здравейте,

    Как мога да разбера какви видове курсове мога да запиша? Има ли ограничение? Мога ли да запиша езиков курс, чиято цена е 800 лв. за три месеца?

    Благодаря предварително за отговора. Лек ден!

  221. Уважаеми admin, как да тълкуваме това съобщение на news.bg от 02.04.2010:
    „Социалният министър Тотю Младенов коментира пред БНР, че има голям интерес към тези програми, като мярката „Аз мога“ работи най-добре. Там вече страната ни е изпълнила квотата“
    Свършиха ли ваучерите? Как да разберем, за да не хабим усилия напразно.?

  222. До Ивелина Маринова:
    Прочетете писаното по-горе. Има отговори на всичко, което Ви интересува.

    До Райчев:
    Не съм слушал интервюто, а и не мога да коментирам такива. Към момента за всяко ДБТ са опредени квоти, като програмата не е преустановена. Където са надминати квотите за даден регион, в момента не се правят оценки на подадените документи, но събирането на такива продължава. В писмо до нас е указано, че ще има още пари на по-късен етап. Това е информацията, с която разполагам. За повече се обърнете към ДБТ, където смятате да подадете документи – там ще Ви кажат, дали са изчерпали тяхната квота (която междудругото не е за пари, а за издаден брой ваучери). При всички случаи не губите нищо, ако подадете заявление и декларация.

  223. Сега в момвнта карам курс по английски чрез тази програма. Мога ли да какндидатствам и за курс за някаква професия ?

  224. Кога ще започне отново одобряването за ваучери за курс по английски във Враца.Подала съм документи но от бюрото по труда във Враца ми казаха че временно е преустановено одобряването.Може ли някой да ми каже тъй като не мога през ден да тичам във БТ за инфо , а не съм сигурна по телефона дали ще ми отговорят.

  225. Моят казус е следния, имам ваучер, но работата е там, че в определения срок от два месеца обучаващата институция с която съм
    сключила договор няма да набере определения брои от 12 кандидата за започване на курса. Моят ваучер е за професионално
    обучение за придобиване на професионална квалификация по специалност “ Компютърна графика “ , обучаващата институция е
    “ Информационно Обслужване “ АД . Следя списъка на получените ваучери за тази специалност и във всички градове положението е
    същото. Как ще се процедира? Означава ли това, че няма да можем да се възползваме от ваучерите?

  226. Здравейте. В срок от два месеца след сключване на договор с обучаващата институция курса за който чакам няма да може да започне
    поради това, че кандидатите са по-малко от определения брой . Как се процедира законово и защо се създават пречки ?

  227. Моят казус е същия като на Krisi, имам ваучер, но обучаващата институция няма да започне курса в срока от два месеца след
    сключване на договора, тъй като кандидатите са по-малко от определените 12. Ваучера е за професионално обучение за при-
    добиване на професионална квалификация по специалност „Компютърна графика“, обучаващата институция е „Информационно
    обслужване“АД. Следя списъка с получените ваучери, проблема е за всички градове. Означава ли това, че хората желаещи да се
    обучават по тази съвременна специалност ще останат излъгани? Само формално ли се изпълнява този проект?

  228. Здравейте,завършила съм висше обр-е магистър стопанско управление! ПРедстои ми до дни да започна работа на срочен тр.договор до края на м.октомври-имам ли право да запиша курс по англ.език или оперативно счетоводство/но периода за него е повече часа/? Благодаря ви предварително!

  229. До aaaaaa:
    В момента не – ще можете да кандидатствате едва след като завършите курса, в който се обучавате сега.

    До Даниела Манчева:
    В момента е внесено предложение за отпускане на още пари по програмата. Тъй като не го гласуваме в ДБТ Сливница, не мога да Ви отговоря. Не е необходимо да ходите до ДБТ – можете да се обаждате по телефон веднъж седмично примерно. Или да следите нашият сайт – когато ни отпуснат допълнително средства, предполагам, че тогава и на Враца ще отпуснат.

    До didi и krisi:
    Казусът за който споменавате, не е по наша вина в случая. Не виждам с какво проекта е виновен? Можете да върнете ваучера и да получите нов за друга фирма, но предварително се уточнете с доставчика, дали ще можете да започнете скоро. Някои доставчици провеждат курсовете при записали се 6 човека. Именно затова съветваме да се уговаряте най-малкото по телефона предварително. Колегите трябва да Ви заменят ваучера с друг, независимо от това, че в момента може да нямат остатък по квотата си (не трябва и да предоставяте нов комплект документи).

    До nancy79:
    С временен трудов договор не можете да кандидатствате по програмата. Може да е с намалено работно време, но трябва да е безсрочен. Операция „Аз мога“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ има за цел да увеличава квалификацията с цел запазване на заетостта. Когато имате срочен договор, Вие, рано или късно, напускате работното си място.

  230. Благодаря, но аз не получих отговор на основния въпрос „Как се процедира ако едната страна не спази изискването курса да
    започне до два месеца след сключване на договор между обучаващата институция и обучаващия?“. Моля, да бъда извинена,
    ако първия път не съм била достатъчно ясна. Благодаря Ви предварително!

  231. Аз едва вчера разбрах за тази програма много ме интересува в същност дали има заплащане от мен или моят работодател.
    Всъщност тези ваучери кой ги заплаща.
    Много бих искала да се запиша докога е срока.
    Благодаря Ви предварително

  232. Здравейте отново от мен!Благодаря,че ми отговорихте-разбрах че на срочен тр.д-р до 31.10. немога да започна по програмата! имам следното пит ане – говорих си с доставчика,които реших за курс по английски език – отговориха ми че до 1 седмица ако кандидатствам през месец май може да започна обучението – интересувам се кога се подписва договора с него,ваучерите кога се получават,може ли да се връщат ,дължа ли заплащане до оставащия период ако аз не работя и курса не езавършил/като срок някъде до декември се пада да свърши курса/….т.е изобщо да не по давам документи по програмата,като нямам постоянен д-р,говорих в Бюрото по труда и те ми казаха че няма проблем като съм на срочен,но ето че се га Вие ми дадохте най точния отговор.Благодаря ви отново!

  233. Здравейте,
    искам да попитам къде в интернет мога да намеря списък на одобрените фирми, които провеждат обучението с ваучери по програмата „Аз мога“.

    Благодаря предварително за съдействието.

  234. До didi:
    Връщате ваучера в ДБТ и Ви се издава друг за друга фирма. Няма какво друго да се направи. И споменете фирмата по форумите, за да я имат предвид останалите… Ние отделно ще си правим изводи.

    До МИШЕТО:
    Нито Вие, нито работодателя, няма да заплащете каквото и да било. Парите за обучението са осигурени от Европейският социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това пряко. Косвено всички ние плащаме данъци, за да се пълни този фонд, и трябва да държим на качествено обучение.

    До nancy79:
    Със срочен договор не можете изобщо да кандидатствате. Не знам кой Ви е посъветвал друго. Започне ли курса и прекъсне по Ваша вина, връщате цялата, а не остатъчна сума по обучението. Евентуално възниква друг казус – ако срочният договор е с опция за постоянно назначаване след изпитателен срок, но подадени такива документи в нашето ДБТ ще бъдат отхвърлени от комисията (има конкурентен принцип на одобряване, като със сигурност ще предпочетем човек на постоянен договор, пред такъв, който е на изпитателен срок). Останалото е игра на риск за двете страни.

    До Миро:
    За ключови компетентности проверете на адрес:
    http://training.az.government.bg/search/kk
    За професионално обучение на адрес:
    http://training.az.government.bg/search/po
    И двата линка водят към лесна за търсене филтрираща форма.

  235. Много се радвам, а какъв е критерите да те одобрат за ваучер.
    Благодаря Ви.

  236. Здравейте,
    искам да попитам, ако курса който съм избрала е с втора степен на професионална квалификация трябва ли да имам първа за да мога да кандидатствам?

  237. Ако обучението се провежда във фирмата, в която работя, трябва ли да е в работно време или и е въпрос на избор от работодателя.

  238. Прочетох на сайта на Агенцията по заетостта, че от 26.04.2010 временно се спира подаването на заявления по програмата BG051PO001–2.1.11 “АЗ МОГА”. Имате ли инфрмация каква е причината за временното спиране, предвижда ли се да се поднови приема на заявления и от кога.

  239. Здравейте,

    Бих искала да Ви попитам какво се случва, ако обучаващата организация не може да започне курс в посочения срок от 2 месеца. Става въпрос за английски език, просто няма достатъчно хора за сформиране на група на това ниво. Ваучера вече съм го предоставила на доставчика, имам разписан договор с него. Какво да правя, как да подходя? Има ли вариант за смяна на доставчик? Или вауера ми, а с това и правото ми да уча английски по тази програма, изгаря?
    Благодаря Ви предварително.

  240. Може ли да кандидатствам за курса по английски, само че сам студентка и не работя на трудов договор?

  241. Здравейте,
    На 14.04.2010г. си подадох документи по програмата „Аз мога“ за курс по английски език в гр.Стара Загора-казаха че до две седмици ще ми се обадят.Все още никой не ми се е обадил .Как да разбера дали съм одобрена .

  242. Здравейте, по нагоре във форума четох мнение на Ани , която се интерисува от курс по италиански във Варна, аз съм в същото положение като нея, вече имам издаден ваучер и търся хора за сформиране на група. В УЦ ……. вече има 2-ма кандидата, ако Ани все още е с активен ваучер да ми пише на rumqna_stoqnova@abv.bg. До колкото разбрах ако не се сформира група няма как да се проведе обучението. Ако е възможно админ да ми дадат имейл на Ани.

    Благодаря

  243. Какъв е срокът за отговор от страна на ДБТ на заявлението за участие в програмата?

  244. Може ли някой да каже какъв е начина да се откажа от курса при положение, че вече съм взела и представила ваучера си на съответната фирма за обучение.

  245. Здравейте бих искал да попитам пречи ли ми да кандидатствам по проекта след като не съм регистриран в даденият град в който живея ,но кадето се намира местоработата ми.

  246. Как бих огла да се откажа от обучение при положение, че вече съм представила ваучера си на обучаващата фирма?

  247. Здравейте.
    И аз кандидаствах за ваучер и ме одобриха ,но стечение на обстоятелствата работата ми се промени от редовна смяна на смени. Искам да си анулирам ваучера поради физическа невъзможност да посещавам курса.Не съм подписвал договор с обучаващите. В бюрото по труда в Нови Пазар ми отказват. Как до процедирам натък .
    Благодаря предварително.

  248. Преди да отговоря на всички, ще напиша, че наистина след официално съобщение на сайта на АЗ, приемането на нови документи е спряно. Пише, че е временно, но нямаме друга информация.

    До МИШЕТО:
    По въпроса е отговаряно и преди – одобрение се получава при изрядни документи. Одобряват се всички отговарящи на условията, докато не свърши отпуснатата квота за съответното ДБТ. Важи принципът на римското право – първите по време са първи по право.

    До ДИАНА:
    Ако курса, който сте избрала е с втора степен, това означава, че ще Ви обучат в двете степени. Освен, ако не сте преминала първата степен преди това. Тогава ще се обучавате по част от професия (по-малко учебни часове).

    До Nadejda:
    В какъв смисъл във фирмата? По принцип е извън работно време, но при разрешение от работодателя, може да е и в работно. Това зависи от работодателя. АЗ я интересува да има график на обучението, в който пише кога, къде, колко, кой. С две думи, ако дойде проверка, в графика на обучение, там трябва да се извършва обучение.

    До Галя Иванова:
    В ДБТ работим с това, което ни спуснат от АЗ. Не мога да коментирам кога, и дали. При нас също има дълъг лист със чакащи за получаване на ваучери. Ако бъдат отпуснати допълнителни пари по квоти, курсовете на тези хора, ще бъдат финансирани.

    До Nezito:
    В този случай можете да изберете друг доставчик на услуги. Не е необходимо да кандидатствате отново, нито пък да чакате отпускане на пари по квота (парите по Вашият ваучер са запазени за него). Въпрос на избор е, дали да изчакате, или да отидете да получите нов ваучер за друг доставчик.

    До Иванка:
    Не можете. Обучението е само за заети на трудов договор.

    До Zlati:
    Обадете се по телефона, или идете лично да проверите.

    До Румяна Стоянова:
    Ще попитам въпросната дама, дали е съгласна да и дам адреса на електронната поща, и ще Ви пиша лично. Така не мога да давам лични данни.

    До Ивайло Георгиев:
    Срокът зависи от това, дали имаме разрешение за сформиране на оценителни комисии. В момента, дори е спряно набирането на документи.

    До Живка Костадинова:
    Декларирате, че се отказвате от курса. Първо пред доставчика на услуги, след което връщате ваучера за анулиране от ДВТ. Важи само при незапочнал фактически курс. Тогава само при уважителни причини можете да прекъснете, без да дължите пари.

    До мартин:
    Можете, стига да тръгне отново набирането на документи.

    До jivko:
    Странна ситуация… Не могат да Ви откажат, след като дори не сте подписали договор. В крайна сметка, има срок в който трябва да представите ваучера в доставчика на услуги. Ако не го направите, той ще бъде анулиран…

  249. Здравейте,
    преди доста време получих ваучер и го отнесох при обучаващите. тогава бях единствена кандидатка и затова се наложи да чакаме да се събере група. сега се събра група, но ми се налага да се откажа поради невъзможност да присъствам на курса. взех си ваучера обратно от обучаващите, тъй като не съм подписвала договор с тях, но в бюрото по труда отказаха да го приемат. какво да направя, за да бъде анлулиран и да не плащам стойността на курса?

    благодаря предварително!

  250. Благодоря, за бързия отговор.
    Да разбирам ли ,че ако изтече срока за подаване на ваучера в обучаващата организация същия ще бъде анулиран без санкций от моя страна?

  251. Въпроса ми е следния на 30.03.2010г подадох документи по програмата в град Кюстендил. Беше ми казано да изчакам (около 3 седмици) някъкво писмо и след това да се върна в Агенцията. На 25.04 още нямаше никакво писмо но аз отидох при вашите колеги и им обясних ситуацията. При направената проверка се установи че съм одобрен но ме отпратиха и ми казаха да продажавам да си чакам писмото :).
    Аз живея в блок с 4входа и много често се получават грешки а и нямам особенно доверие на Български пощи. Та въпроса ми е колко време да го чакам това писмо.

  252. Как бих огла да се откажа от обучение при положение, че вече съм представила ваучера си на обучаващата организация и съм подписала договор, но курса все още не е започнал.
    Благодаря за отговора предварително!

  253. очаква ли се скоро да започне отново програмата

  254. Здавейте, кандидатствах по въпросната пограма.Получих одобрение и съответно ваучар.Записах се на мястото където ще се провежда курса,но малко преди започването му ми се наложи да прекратя трудовия си договор.Искам да попитам сега какво трябва да направя – да се регистрирам в бюрото по труда; – да се самоосигурявам или задължително трябва да започна отново работа,без да се налага да прекъсвам курса и да връщам съответно парите от ваучара .Благодаря

  255. Здравейте!
    Бих искала да разбера вашето становище по следния въпрос:
    Как бих могла да се откажа доброволно и без да нося вина от обучение по програма “Адаптивност”.Получих своя ваучер от ДБТ, представих го на съответния ЦПО и подписах договор с тях, но курса все още не е започнал /изчаквам вече месец и половина/.Никъде не е уреден въпроса с доброволното отказване, приема се като вина на лицето и се дължи законово цялата стойност на ваучера.
    Благодаря за отговора!

  256. Kога щте започне отново приемането на документи по програмата.
    Благодаря предварително за отговора.

  257. До Евелина и Ивелина:
    На въпроса е отговаряно и преди. Изирично е упоменато, че само след като започне на курса фактически, лицето дължи неустойки и връща парите по ваучера. Ако не се обучава, не дължи нищо.

    До jivko:
    Да.

    До Ясен:
    Поради невъзможност да пиша тук, най-вероятно вече е пристигнало писмото… Ако не е – не виждам какъв е проблема да направят проверка и да издадат ваучера в ДБТ. Най-малкото можете да го поискате, тъй като са Ви казали, че сте одобрен и такова писмо е изпратено.

    До мартин и Hyusein:
    За съжаление не мога да Ви отговоря, тъй като и ние нямаме информация.

    До Емилия:
    За „Адаптивност“ или „Аз мога“ е въпроса?

  258. Въпросът ми е за програма “Адаптивност”.

  259. Здравейте! Искам да задам следния въпрос: Имам ваучер за езиково обучение по английски език. В тези 700.лв. влилза ли стойността на учебниците за 3 нива? Обучаващата фирма ме осведоми че поема учебните материали. Все пак учебниците не са учебни метериали.

  260. Kога щте започне отново приемането на документи по програмата.
    Благодаря предварително за отговора.

  261. До Емилия:
    Никъде не е упоменато, че ако не започнете курса фактически, дължите неустойки! Обучаващата организация има срок от 2 месеца да започне курса след подписване на договор с лице. Иначе, ако се оплачете след това, повече няма и да могат да организират курсове, тъй като ще бъдат извадени от списъците.

    До Дачева:
    Доставчиците на услуги нямат право да изискват пари за учебници от обучаващите се лица. Трябва да са калкулирали такива предварително. Не казвам, че ще се ползват комплектите на ББС или Оксфорд, но не виждам как ще се проведе обучение без учебници… Ако се наложи, ще си направят техни…

    До ева:
    Както вече отговорих на този въпрос – нямам никаква информация, за да Ви отговоря.

  262. Здравейте! Обучавам се по Опреативната програма Аз мога-по английски език. Получихме учебни манериали-тетрадки, химикали и учебници, разбира се. Искам да попитам и незнам към кой точно да се обърна – предоставените учебници трябва ли да се връщат след приключването на курса, защото в договорите, които подписахме е фиксирано, че Обучаващата организация е длъжна да предостави учебни материали, но никъде не е упоменато, че трябва да ги връщаме. А организацията сега се сети да си поиска учебниците. Според мен те са включени в цената на ваучерите (или греша) и си правят далавери.

  263. Здравейте! Искам да задам своя въпрос: Март месец кандидатствах по програма „Аз мога“ и бях одобрена. След което си получих ваучера и се записах в избрания от мен център. До днешна дата все още не е започнал курса!!! Месец след като бях одобрена ми се наложи да напусна работа. От ДБТ ми казаха че трябва да подам декларация и да върна ваучера,защото все още не съм започнала обучението , а вече съм безработна. Ако курса е бил стартирал преди да остана безработа е можело да го продължа ,а в случая НЕ. Редно ли е да връщам ваучера , при условие че не по моя вина не е започнал курса вече втори месец.
    Благодаря предварително за отговора!!!

  264. До Магдалена:
    Ако предварително сте се разбрали е друго, но впоследствие да искат да върнете учебниците мисля, е малко несериозно… Аз лично не бих ги върнал в такъв случай.
    Иначе – възможно е стойността на учебниците да не е покрита от ваучера – това зависи от методиката която се използва (има някои доста скъпи учебници, които няма как да се покрият за 3 нива с предоставените 700 лв. по ваучера).
    При всички случаи, когато учебниците са „под наем“ и „за ползване“, това се определя преди курса. Тук се договаря начин за ползване и подобни (примерно да не се драскат, късат). Без тази договорка, всеки може да прави каквото си иска с неговият комплект. А след това?

    До Katerina:
    Доставчикът на услуги е длъжен да стартира курса в двумесечен срок от подписването на договора с вас. В този срок, ако фактически не е стартирал курса, а необходимото условие Вие да участвате в програмата е отпаднало, разпоредбите гласят да върнете ваучера.

  265. Благодаря искрено за бързия и точен отговор!!!
    Друго което бих искала да питам. Мога ли пак да кандидатствам по програмата. При условие че веднъж съм одобрена и ми е анулиран ваучера.
    Благодаря ви още веднъж!!!

  266. Здравейте!
    Започнах курс на обучение по програма “Адаптивност”.Предстой ми прекратяване на трудовия договор с досегашния ми работодател.Започвам работа на ново място,но на граждански договор.Това предпоставка ли е да прекратя по своя инициатива курса и да не заплащам стойността на получения ваучер.
    Благодаря Ви предварително за отговора!

  267. До Katerina:
    Да. Анулирането на ваучер не Ви лишава от правото да кандидатствате отново, стига да отговаряте на условията.

    До Stanimir:
    След като вече е започнал, можете да изкарате курса докрай. Ще връщате пари единствено, ако се откажете и прекъснете.

  268. На какъв принцип се определя дали сте или не сте одобрен за определено обучение. Не видях някъде да е посочено кой курс колко часа продължава и дали това е в извънработно време, Или тези параметри са въпрос между обучаващия и обучаващата организация.

  269. Ако отговаряте на условията и има пари по програмата за финансиране на курса, Ви одобряват. Първите по време са първи по право.
    Кодовете се взимат от списъка на НАПОО (за професионалните курсове). За тези по ключови компетентности няма кодове – изброени са на втората страница от заявлението.
    Конкретните условия, за участие в програмата ги има написани по-горе.

  270. На какви условия трябва да отговарям и колко часа продължава един курс.
    От къде се взима кода на съответния курс за да го впиша в заявлението си, доколкото виждам в списъка с курсове и учебни центрове самия код не присъства.
    Благодаря ви за вниманието.

  271. Здравейте,
    подал съм молба по програмата „Аз мога“ за курс по английски език още на 18.03.2010 г., но и до настоящия момент не съм получил отговор от БТ Младост дали съм одобрен или не. На предоставения ми телефон за справки 8746095 съм звънял над 100 пъти но никой не вдига и немога да получа никаква информация…
    За последните два месеца съм ходил два пъти на место да проверя какъв е статуса на молбата ми, но получавам все един и същ отговор – „Не сме стигнали до вашия входящ номер. Ние ще ви се обадим.“ и т.н. Тази или другата седмица започва курс, който е на удобно за мен местоположение, но нямам шанс да го започна без ваучер, а и нямам никаква информация кога ще ми бъде отговорено дали съм одобрен или не. Бихте ли ми помогнали?

  272. Здравейте!
    Много добре май се получава с тези курсове.Някой да има информация дали има вклучен курс за фризьор. Ако някой има информация и би я споделил ще съм много благодарна.

  273. До Добрин Ангелов:
    Отидете на място в ДБТ – Изток и попитайте дали сте одобрен, или сте включен в списък с чакащи евентуално продължаване на програмата (тъй като в момента финансирането е временно прекратено и се очаква решение дали да се отпуснат допълнителни средства).
    Ако вече са Ви одобрили, то трябва да са изпратили писмо по пощата. Питайте, дали са изпратили подобно.
    Предполагам, че колегите са заети и при едно обаждане по телефона не могат да проверят веднага измежду, примерно, 1000 заявления. Затова съвета ми е, да отидете на място.

    До Даниела К.:
    Кодът по НАПОО за курса по фризьорство е: „ПК 8150101 – Фризьорство“. В ДБТ Сливница дори имаме хора, които се обучават в момента. Ако имате желание за включване в такъв курс, следете тук за евентуалното „размразяване“ на програмата.

  274. Здравейте,
    В предварителен разговор с обучаваща институция (Виа Германика гр.Бургас) ми обясниха, че работят по ОП „Аз мога“ и ми дадоха номера си. Получавам си аз ваучерите и се срещам с тях на същия ден за да подпишем договор (има срок от 20 работни дни) на което те ми заявяват, че не са си получили писмения договор от София от Агеницията по заетоста и не знаят кога ще го получат?! Също така били чули, че тази програма е спряна за неопределен перод от време(ъпсурд). Моето питане е какво се случва след като на мен ми изтече този перод от 20 работни дни и от училището ми заявят, че все още не им е пристигна договора от агенцията. Кой следи дали обущаващите/одобрени институции си изпълняват коректно задълженията(ще викам господари на ефира)?

  275. До KiRiL:
    Предварително проверявайте в списъците, а не питайте, дали са регистрирани и дали имат подписано споразумение в разговор с доставчика (те имат интерес да потвърдят, за да не загубят евентуален клиент предполагам). След като се уверите, че имат подписано споразумение, и че извършват обучението, което Вие искате, едва тогава се обаждате, за да се уговорите за условията.
    Сега процедурата е следната – отивате в ДБТ, и декларирате, че съответният доставчик отказва да извърши услугата (ДБТ уведомява Агенцията по заетостта, за отказа). Избирате си друг доставчик, тъй като парите за Вас са сметнати и не Ви касае спирането на програмата. ДБТ Ви издава нов ваучер, за вече друг доставчик на услуги.
    Предварително направете всички проверки и се уговорете с новият избран доставчик на услуги!
    Успех и ползотворно обучение!

  276. Благодаря за бързия отговор! Предварително съм направил проучването и бях говорил с Виа Германика, но като се стигна до подписване на договора започнаха да шикалкавят. Бих желал да разбера колко е точния срок в к. аз трябва да подпиша договора 10 или 20 работни дни? Длъжен ли съм да чакам този срок преди да предприема сътоветните действия?

  277. Здравейте, доста изчетох за програмата, но така и много въпроси не ми се изясниха основния е на какво обучение имам право, на професионално или на ключова компетентност. Доколкото разбрах мога да запиша един език плюс ключова компетентност …или греша …. За да мога след като знам от какво мога да се възползвам, да потърся подходяща обучаваща организация. По образование съм ел. инженер, с изкарана магистратура по индустриален мениджмънт. Като професия работя като ел. монтьор в дружеството „ЕВН България ЕР“ АД.
    Предварително ви благодаря .

  278. Здравейте! Бих искала да попитам дали има ограничение при кандидатстване за курс по език в смисъл необходимо ли е висше образование,като критерии при одобряването….

  279. До KiRiL:
    Вашият проблем е друг – доколкото знам, фирмата няма сключено споразумение с АЗ? При това условие изобщо не е трябвало да Ви се издава ваучер. Иначе сроковете са следните – 20 работни дни имате Вие да предоставите ваучера, при което се сключва договор за обучение, а пък избраният доставчик има срок от два месеца да стартира курса. Ако Ви откажат подписване на договор, то върнете веднага ваучера в ДБТ, и си изберете друг доставчик, който фигурира в списъците.

    До иван шишманов:
    Имате право да изкарате един курс по професионална квалификация и един по ключова компетентност. Езиците са част от ключовите компетентности (изброени са на гърба на заявлението). За език не е проблем да кандидатствате, освен ако в приложеният документ за придобито образование не е видно, че сте завършил езикова гимназия или университет с езиков профил (примерно филология) по същият език. Същото важи и при професионалните обучения – не можете да кандидатствате за такъв курс, който обхваща материал, по който сте обучаван в университета.

    До ina:
    Няма такива ограничения.

  280. Фирмата (Виа Германика) има сключено споразумение с АЗ (има я в списъците). От там ми казаха, че не могат да подпишат договор понеже програмата е временно спряна(м/у другото са си получили писмения договор от АЗ) и ще чакат да се рестартира.За момента само аз съм желаещ и ще трябва да сформират група 6-9 човека. Това к. ми остава е да следвам вашия съвет:
    „Сега процедурата е следната – отивате в ДБТ, и декларирате, че съответният доставчик отказва да извърши услугата (ДБТ уведомява Агенцията по заетостта, за отказа). Избирате си друг доставчик, тъй като парите за Вас са сметнати и не Ви касае спирането на програмата. ДБТ Ви издава нов ваучер, за вече друг доставчик на услуги“.
    Какво ще се случи ако и от следващата избрана от мен обучаваща институция се получи същия резултат???

  281. На ваучера ми пише: валиден до 30.09.2012 г. понеже държа да се обучавам във Виа Германика не мога ли да изчакам повече от 20 работни дни и какви ще са последствията?

  282. Здравейте,
    аз имам следния проблем:
    Подадох докоменти по програмата „Аз мога“ на 19.03.2010г. Одобрена съм, но все още нямам ваучер. Не спирам да звъня и да ходя до ДБТ- Люлин,но от там отговора е един и същ: Чакайте! Преди месец казаха, че са стигнали до 525 номер,а аз съм 534 и до момента няма резултат. Вече изпуснах всички курсове и едва ли ще мога да започна вече,но искам да попитам: Нормално ли е да се чака повече от 3 месеца….И защо хора,които са подали докоменти на същата дата 19.03,а и след тожа да имат ваучери,а аз нямам. Има ли избирателна система по която се дават на одобрените кандидати.И другият ми въпрос: Разбирам,че няма ваучери. За одобрените кандидати ще има ли? Знае ли се кога? И защо служителите не приемат върнатите ваучери и те остават ,а одобрените чакат?

  283. И ако позволите още един въпрос: Защо за нас има срокове, а за ДБТ няма? За мен това е несериозно,тъй като всички които кандидатсват са работещи хора и всеки от нас има ангажименти и се ограничава от срокове?
    Предварително благодаря за отговора!

  284. До KiRiL:
    Срокът от 20 работни дни е за да занесете ваучера в обучаващата институция – длъжен сте да го направите в този срок, за да не се анулира ваучера. В ДБТ пристигат регистри на депозираните ваучери, и се вижда кой, кога е занесъл ваучера си в ДУ.
    Доставчикът на услуги има срок от два месеца за да започне курса. Тези два месеца са във Ваша полза, но ако искате можете да почакате. Все пак ако не стартира курса за два месеца, имате основателна причина да се откажете от този доставчик на услуги. Казано на езика на ценните книги, след два месеца имате „кол опция“ (правото, но не изадължението да извършите нещо).

    До Ивелина Златанова:
    След спирането на програмата, са давани ваучери само на лица, на които е изпратено уведомление по пощата да дойдат и да си ги получат. Това, дали са раздавани ваучери на лица след Вашият входящ номер, не мога да коментирам, тъй като не знам какъв е конкретният случай – мога да се изказвам само за нашето ДБТ.
    Това, дали ще започнем да раздаваме ваучери не зависи от бюрата по труда. Когато ни отпуснат пари от централно ниво и ни разрешат нови ваучери, ние ще започнем да издаваме такива. Не ме разбирайте погрешно, но парите за ваучери не ги отпускам аз. Ние работим с делегирани бюджети.
    Относно сроковете – и ние имаме срокове, в които рябва да изпратим писмо до одобрени за отпускане на ваучери кандидати. Този срок тече след датите на оценителни комисии. В момента при нас има чакащи документи, които обаче не са оценени. Във Вашият случай предполагам е същото положение – може да са Ви казали, че отговаряте на условията за отпускане, но не са Ви одобрили за ваучер, щом не сте получили писмо по пощата да отидете да си го вземете.
    Останалото отново опира до делегираните бюджети – щом ни отпуснат пари, ние даваме ваучери.

  285. Здравейте отново,
    първо благодаря за бързия отговор…
    може би не съм с изказала правилно, но аз съм одобрена и името ми е изнесено в списък от 01.04(ако не се лъжа за датата). Това означава ли, че не съм одобрена? И ако не е нахално от моя страна, може ли да кажете сроковете след одобряване от оценителната комисия за изпращане на писмо, какви са?

  286. Аз съм от гр. Панагюрище. В ДБТ от 26.04.2010г временно е преустановено приемането на документи по програма „Аз мога“ Може ли да разбера ще има ли нов прием и откога?

  287. Може ли „експерт управление на човешки ресурси“ да кандидатства по програмата?

  288. кога ще започне приемането на документи по програмата аз мога

  289. До Ивелина Златанова:
    Значи, объркал съм се – срокът от 5 работни дни е този, в който Вие трябва да се явите след получаване на писмото. Ние ги изпращаме веднага след одобряване до около седмица, но не мога да намеря точния срок, за да цитирам. Списъкът, за който говорите, е за чакащи.

    До Svetlana:
    Напишете къде работите като “експерт управление на човешки ресурси” и едва тогава ще мога да Ви отговоря. Ако сте в частна фирма – не е проблем, но ако сте в държавната администрация – не може.

  290. Здравейте,
    моят въпрос е следния:
    Наистина ли е спряна програмата „Аз мога“ поради изразходване на бюджета? Днес хидих до бюрото по труда за р-н Надежда и там ме информираха, че от 24.04 са спрели да приемат документи поради изразходване на бюджета. Това вярно ли е? Ако да, ще има ли продължение на програмата или не?

    Благодаря!

    Георги Вакареев

  291. Здравейте , бях ви писала преди известно време.Моят ваучер следва да бъде анулиран, след като напуснах работа преди да е започнал курса.От ДБТ ми казаха да отида във фирмата и да подам декларация.Обадих се там и те ми казаха че ще разберат какво следва да се направи.Отговор още никакъв. Вече два пъти им звънях. Възможно ли е да ме санкционират от ДБТ че още не е върнат ваучера???
    Благодаря много!!!

  292. До Katerina:
    Такива санкции не са предвидени!

  293. Здравейте, днес бях в „Бюрото по труда “ гр.Пловдив имах желание да кандидатствам по програмата „аз мога“ но от там ми казаха , че програмата е спряна времено.Въпроса ми е кога ще бъде възтоновена?.Благодаряви предварително за одгорора.

  294. Здравеите!
    Поздрави за шанса , който давате на желаещите да се усъвършенстват!
    Това е правилният път за развитието на държавата ни!

    Бихте ли уточнили, ще бъдат ли удължени сроковете за кандидатстване по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” – “Аз мога” и разбирасе да ми посочите срока.
    Желая Ви успехи!

  295. До админа: Доста хора питат, защо е спяна програмата и да ли ще се пусне отново? Ако може да одговорите на въпроса !!!

  296. До Стойчо:
    Вече съм отговорял на този въпрос по-горе. Вижте коментарът ми от 26.05.2010 в 14:43.
    Веднага, щом получим зелена светлина, започваме. Тази зелена светлина обаче, не зависи от ДБТ.

  297. Здравейте. Моят въпрос е следния: Аз съм едновременно заето лице по трудов договор и учащо във ВУЗ лице. Като студент получавам стипендия по проект студентски стипендии и награди към оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ . Имам ли право на участие и в програмата „Аз мога“ ?

  298. Здравейте!
    От 24 юни започват курсове за инвестиционен консултант организирани от Българска Асоциация на Лицензираните Инвестиционни Посредници/БАЛИП/ и Българска Асоциация на Управляващите Дружества/БАУД/.
    Въпроса ми е бих ли могъл да кандидатствам за ваучер за този курс, тъй като аз съм служител на Управлявящо Дружество и бих желал да повиша квалификацията си?

  299. До Мариела Генова:
    Това е стипендията, която дават автоматично заради отличен успех ли? Можете да кандидатствате, стига да не е за курс, подобен на специалността Ви в университета, и стига да можете да посещавате редовно занятия. И разбира се – първо трябва да стартира приемането на документи (за съжаление, не мога да Ви кажа кога, и дали ще стане скоро).

    До Веселин Василев:
    За съжаление няма да можете да кандидатствате, по няколко причини:
    1. Програмата към момента е временно спряна (дори да тръгне, началният срок на курса е прекалено близо, за да можете да подадете документи, да Ви оценят, одобрят и издадат ваучер).
    2. Двете дружества, за които споменавате, не са в списъците на доставчици на услуги по професионално обучение – поне аз, не ги намирам на адреса за търсене http://training.az.government.bg/search/po/. Няма ги и в списъка със сключили споразумение, което, дори да подадат документи и програмата стартира отново, няма как да стане в този кратък срок.
    3. Най-сериозната пречка от трите – Специалността, по която искате да кандидатствате, не фигурира в списъка с професионални курсове на НАПОО. Мисля, че преди време имах същото запитване и прерових целия списък с търсене в MS Word и ръчно.

  300. Не, това не е стипендията, която се получава автоматично за отличен успех, а е стипендия, която се финансира от същата оперативна програма – „Развитие на човешките ресурси 2007-2013“ – http://eurostipendii.mon.bg/?m=2 .Именно затова искам да знам дали може да се участва по два проекта на една и съща оперативна програма.

  301. Благодаря за отговора!

  302. До Мариела Генова:
    В такъв случай, няма да може да кандидатствате по „Аз мога“. Дори и да тръгне отново.

  303. Сключих договор и изпратих ваучерите си до фирмата, но се оказа че не могат да съберат хора за курса във Варна и ще ми върнат ваучерите.
    Някой би ли могъл да ми отговори каква е процедурата от тук нататък и дали ще мога веднага да кандидатствам за друго обучение.

  304. Здравейте!Искам да попита за общ.Гърмен дали ще мога скоро да кандидатствам по оперативна програма – “Развитие на човешките ресурси 2007-2013″ .Днес бях в общината и ми казаха че са раздадени всички ваучери и немога да кандидатствам по тази програма и незнаят дали изобщо ще им бъдат отпуснати още ваучери

  305. До Георги Георгиев:
    Вече е отговаряно на въпроса (много пъти). Не трябва да кандидатствате за нов ваучер – просто отивате, анулират Ви стария и Ви издават нов такъв.

    До NELI:
    Ако въпросът е за „Аз мога“, то операцията е спряна в цялата страна. Нямаме информация, дали ще тръгне отново.

  306. Здравейте, може би се повтаря въпросът ми, но Ви моля да ме извините. Казусът е следния: отпуснат ми е ваучер, подписан е договор с доставчика, обучението е започнало и тече от 2 месеца. Към днешна дата се налага да прекратя обучението, защото ме освобождават от работа. Какво трябва да направя в случая, за да не заплащам стойността на ваучера, защото програмата „Аз мога“ е за заети лица. Благодаря Ви от сърце!

  307. До Биляна Ангелова:
    Не се налага да прекъсвате обучението си, въпреки, че вече няма да сте заето лице. Щом курсът вече е започнал – важи правилото на „заварено“ положение.
    Пожелавам Ви приятно и успешно обучение!

  308. Здравейте,много исках да се запиша в програмата „аз мога“ но в бюрото по труда ми казаха,че вече не се отпускат ваучери. Тъй като служителката не беше много услужлива не можах да разбера от нея дали изобщо ще има пак и за колко време са спрени. Ще се радвам да получа някаква информация. Благодаря предварително.

  309. Защо не се отпускат ваучери и ще има ли скоро???

  310. Здравейте,
    имате ли информация дали приемането на документи по програмата е започнало отново и ако не е – очаква ли се скоро това да стане?

  311. В какъв срок ДБТ изпраща обратните писма към кандидатстващите след подаването на заявленията им?

  312. Здравейте аз уча английски по тази програма от 3 месеца,може би ще повторя последния въпрос,но бих искала да попитам дали правилото на завареното положение важи и ако прекъсна работа по собствено желание и остана безработна за неопределен период?

  313. кога ще стартира отново проекта „аз мога“,някой знае ли

  314. Здравейте,
    Включена съм в ОП ,,Аз мога“ в град Сандански, дори вече мина първи етап от обучението ми по гръцки език. Проблемът е,че за няколко месеца ще бъда командирована в град Девин. Има ли възможност временно или окончателно да прекратя курса на обучение без да заплащам стойността на ваучера?
    Благодаря Ви предварително за отговора!

  315. До Яси, ivan, Криси и Никола Василев:
    По неофициална информация, „Аз мога“ ще получи допълнително финансиране през август месец. Проблемът е, че има огромен брой от чакащи молби и едва ли ще се приемат нови. Но както казах – това е неофициална информация и не зависи от бюрата по труда и служителите им в частност.

    До Иван:
    Няма поставен срок. ДБТ Сливница изпраща веднага, или в срок до 2-3 дни. Предполагам бюрата, които имат по-голям брой заявления, няма да могат да процедират по същия начин.

    До Рали:
    Няма проблем. Не сте закрепостена на работното си място, само защото сте започнали курс за обучение. Ще връщате пари, ако прекъснете курса обаче.

    До София:
    Няма подобна възможност. Ще се наложи, да заплатите цялата стойност на издаденият Ви ваучер.

  316. Кандидатствах по ОП АЗ МОГА по надлежния ред. Избора ми се спря на „Виа Германика”. След като получих ваучера го занесох на обучаващата институция.
    Фирмата има сключено споразумение с АЗ (има я в списъците). От там ми казаха, че не могат да подпишат договор понеже програмата е временно спряна и ще чакат да се рестартира. След като изчаках 20дни и отидох да видя дали се е сформирала група от там ми заявиха, че няма такава и ми издадоха писмен отказ ,че преустановявят участието си по съответната програма.

    Предоставил съм ваучерите и писмения отказ на Г-жа Вълчева началник отдел от ДБТ Бургас.
    От там ми съобщават, че не могат да ми преиздадът ваучера понеже фирмата присъства все още в списъците като „надлежен доставчик на услугата”
    Виа Германика писмено са ми декларирали, че се отказват да обучават хора по немски език, но не са декларирали това в Агенцията по заетостта (декларирали са, че няма да обучават хора по Английски език).

    Защо АП не са изключили Виа Германика като некоректен доставчик на услугата ? Те хем искат да получават пари, но не желаят да поемат ангажиметни, в моя случай само аз съм се явил като кандидат за обучение.

    Кога ще си получа прездадения ваучер?

    Как мога да се свържа с Г-н Росен Симеонов за да го уведомя за моя случай?

  317. Глас в пустиня………..

  318. Имам огромно желание да кандидаствам по оп(аз мога) но:програмата щяла да бъде подновена може би към средата на септември или октомври.
    Това ми отговориха от ДБТ.А действително кога никой неможе да ми отговори.
    Ех, криза…

  319. До KiRiL:
    Извинявам се за закъснението, но по незнайна причина не съм получил уведомително писмо от системата, че има нов коментар.
    Относно Вашият случай – ДБТ трябва веднага да ви издадат нов ваучер (тъй като така или иначе вече са Ви предвидили в парите), а с отказа на фирмата, тя дефакто вече няма да участва и споразумението и с АЗ ще бъде анулирано. Кажете на колегите да си прегледат процедурата – там много точно и описано, какво се прави в подобен случай.

    До Емилия Николова:
    За съжаление и аз не мога да Ви кажа кога, и дали… Остава и другият въпрос – дори да стартира нова процедура, с приоритет ще са чакащите за одобрение документи (те са много, поне при нас).

  320. Подновява се издаването на ваучери за обучение по схема „Аз мога”:
    http://dbt.slivnitsa.com/?p=927

  321. Здравейте, през търсачката на фирми доставчици в портала на http://www.az.government.bg не намирам нито една за професията ‘спортен масажист’ ?

  322. За съжаление, няма нито един доставчик на обучение, който да е заявил, че провежда обучение за „Спортен масажист“ (код по СПОО 813060).

  323. Благодаря! Хубав ден!

  324. Учител съм. Може ли да кандидатствам по програмата „АЗ Мога“?

  325. Ако сте учител на трудов договор в частно училище, което не е част от Министерството на образованието, младежта и науката – да! В противен случай – не.

  326. Здравейте и честит празник!

    В момента се обучавам в курс по ключови компетентности, трябва ли да изчакам да приключи (това ще стане около декември), за да подам молба за ваучер за обучение по професионални или мога да го направя сега? Имайки предвид факта, че срокът заподаване е до края на месеца, това би ограничило шанса ми да се запиша в курса за професионални компетентности.

    Благодаря за отзивчивостта, която проявявате!

  327. Здравейте отново,

    въпросът ми по-горе е свързан с отговора на admin от 29.05: „Имате право да изкарате един курс по професионална квалификация и един по ключова компетентност“. Но преди малко попаднах на следното в страницата на Агенцията: „По операция „Аз мога” всеки кандидат може да кандидатства само за едно обучение (с един формуляр) – професионално или такова за ключови компетентности.“ (http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=28&WA=EFunds/OPHRD/AP2111/QA_AP2111.htm). Така че изглежда, че въпросът се обезсмисля.

    Благодаря за отделеното време!

  328. До Зорница:
    За съжаление, едва след приключването на едното обучение, ще можете да подадете за друго. Във Вашият случай, ще трябва да чакате евентуална трета процедура след време (ако има такава).

  329. Здравейте,
    Казаха ни, че за подновената процедура по подаване на документи, е наобходимо попълване на ново заявление 2113, което аз не успявам да намеря в интернет. Моля, да ни изпратите линка, от който можем да разпечатаме новото заявление. Благодаря предварително.

  330. Здравейте,
    Дано не се повтарям, но доколкото видях всички коментари моя отговор не намерих.
    Одобрена съм за програмата “Аз мога“ и очкавам ваучер (надявам се скоро, но незнайно кога точно), налага се за сменя рабоното си място в друга фирма- какво ще се случи ако имам вече нов работодател, а ваучера ми е одобрен за предишното ми работно място. От значение ли е това, ще загубя ли ваучера?

  331. До Ивелина:
    Изтеглете Заявление „Аз мога“ 2113

    До Иванова:
    Не губите ваучера си – отидете в Дирекция „Бюро по труда“, където сте подали документи и декларирайте новите данни. Ще загубите права, единствено ако не сте работещо на трудов договор лице при работодател от реалния сектор.

  332. Здравейте, admin 🙂

    Моят въпрос е следния – кандидатствах по „Аз мога“ за обучение по испански език (документите си подадох през август 2009 г. и колежката, с която подадохме заедно, беше одобрена през април 2010 г.) и все още нямам резултат. За това време си промених желанието и вече искам да уча немски език. Може ли да ми бъде издаден ваучер за немски и какво да направя точно или си оставам с испанския? По-нагоре прочетох, че ако се върне и анулира издадения ваучер, може да бъде получен втори ваучер – но аз все още нямам издаден ваучер и затова се обръщам към вас. От друга страна, ако съм вече одобрен (но не са ми казали) и искам да сменя испански с немски, трябва ли да чакам отново да ме одобрят? Благодаря Ви много!

  333. Имам въпрос:

    Какво става в случай, че съм одобрена и получа ваучер, но в последствие ( примерно месец след като е започнало обучението) напусна работата си т.е. оставам без трудов договор за известно време? Дължа ли някакви неустойки или мога да завърша курса?

    Благодаря предварително?

  334. Здравейте, admin 🙂

    Моят въпрос е следния – кандидатствах по ‘Аз мога’ за обучение по испански език още в края на август 2009 г., но засега нямам резултат (въпреки че една колежка, с която заедно подадохме документи, беше одобрена през април 2010 г.). През това време вече си промених желанието и искам да сменя испански с немски език. Как може да стане това и какво да направя? По-нагоре в друг ваш отговор прочетох, че ако ваучерът е неизползван и анулиран, може човек да получи друг ваучер (не може да получи, само ако вече се е обучил) – обаче аз все още нямам издаден ваучер и затова се обръщам към вас.
    След такава промяна от един език на друг кога се счита, че съм подал документи (август 2009 г. или датата на смяната)? – доколкото знам разглеждането и одобрението следва реда на подаване.
    От друга страна, ако вече са ме одобрили за обучение по испански (но не са ми се обадили) и искам да се обучавам по немски, трябва ли след като ги сменя пак да чакам да ме одобрят?

  335. До Ivan:
    Ще Ви посъветвам да проверите дали сте одобрен, щом казвате, че сте подали толкова отдавна, и дори друг, с който заедно сте подали е получил ваучер. Има нещо нередно. По-скоро не сте одобрен по някаква причина. Ако са Ви одобрили, което е малко вероятно (щом се е минало толкова време – програмата беше спряна едва тази пролет), няма да има проблем да смените езиковото обучение, преди да е започнал самият курс (няма да чакате отново, в случай на равни други условия – трудов договор и подобни). Ако не са Ви одобрили първия път, то ще трябва сега да подадете отново документи по новата процедура (ходете възможно по-рано, за да не се трупат други чакащи преди Вас – важи принципа на Римското право, гласащ „първият по време, е пръв по право“).

    До bambo:
    Без притеснения си изкарвате целия курс на обучение. На въпроса е отговаряно и преди, дори няколко пъти. По „Аз мога“, се връщат пари, ако по Ваша вина прекъснете започнат курс. Започне ли курса фактически, дори да останете без работа, можете да го завършите.

  336. Здравейте,

    Интересува ме дали в списъка с доставчиците влиза и Гьоте институт (София) и под кое име е ако влиза в т.ч.?

  337. До Angela:
    По търсене с ключова дума „Гьоте“ на адрес http://training.az.government.bg/search/kk не излиза нищо. Възможно е да го има под друго име, но в ДБТ Сливница няма как да го знаем това. Можете да ги попитате лично, в случай, че искате точно там да се обучавате.

  338. Здравейте!
    Интересувам се от ОП „Развитие на човешките ресурси“.
    Работя в Център за спешна медицинска помощ- София и при подаване на документите ми казаха, че не мога да кандидатствам по тази програма, именно поради тази причина. За служителите в бюджетните структури били предвидени други програми.
    Моля, да ми дадете информация, за това по коя програма бих могла да кандидатствам.
    Поздрави
    Валентина

  339. До Valentina:
    Здравейте,
    За съжаление не мога да Ви дам точна информация в случая. Проверете на сайта на Министерството на здравеопазването, или се допитайте до колеги.
    За държавните служители има програми за обучение към Министерството на държавната администрация и административната реформа, но в момента почти не се правят обучения и там.

  340. Моля погледнете двата цитата и обяснете какво означава „крайният срок по всички процедури (28.02.2010 г.)Евентуално, ако останат пари и МТСП продължи операцията след тази дата, това ще е възможно. “

    И съответно „Сроковете за кандидатстване на работещи лица, както и на кандидати за доставчици на услуги е удължен до 01.01.2013 г. ……… Можете да подавате документи всеки работен ден до 01.01.2013 г. “

    Моля за извинение за моето неразбиране, но тук като, че ли има противоречие, или става въпрос за различни неща?

  341. До ИЛИЯ ЩЕРЕВ:
    Първият цитат, изваден тук е от мой коментар, датиран към 02.12.2009 г. Тогава срока за кандидатстване бе 28.02.2010 г.
    Както можете да видите в текста на публикацията, има добавени неща, които са от 27.01.2010 г. С този текст съм написал, че срока на операция „Аз мога“, се удължава до края на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, който е 01.01.2013 г.
    Това е срока за всички бъдещи процедури. За отделните такива, има различни срокове. В момента тече набиране на нови заявления и декларации до края на месец септември (30.09.2010 г.).
    Четете датировката на самите коментари – данните в тях са към датата им на писане и много от нещата може да са променени.

  342. Благодаря ви за отделеното време за този изчерпателен отговор. Човек изпълняващ своите трудови задължения с такова старание мисля, че заслужава огромна похвала (а и не само похвала) и признателност.

  343. Здравейте!
    Разбрах, че съм одобрен за КК и съм получил писмо още през месец май, но не съм го потърсил в пощата и след 20 дни е било върнато в БТ. По тази причина моята кандидатура е отпаднала и не мога да получа ваучер. Проверих в БТ, че писмото носи пощенско клеймо от дата, на която излязох в болнични, които продължиха над 2 месеца. Понеже не съм получил известието по независещи от мен обстоятелства, което мога да докажа с копия от епикриза и болнични листове, предполагам, че бих могъл да изпратя обяснително писмо до директора на БТ – Варна, което да бъде разгледано и правата ми да бъдат възстановени. Въпросът ми е каква е процедурата и най-вече – на какви документи трябва да се позова и къде мога да ги прочета, за да оформя писмото си изрядно, а и да знам какво да очаквам като отговор – дали просто ще получа ваучер или ще се наложи да кандидатствам отново и защо. Благодаря предварително!

  344. molq kajete mi ot kade da vidq koi firmi predlagat kurs za frizior v burgas

  345. Здравейте, къде мога да видя само фирмите предлагащти курс за фризьори за София.

  346. До Stefan:
    Тъй като не сте получили ваучера си, парите по него са прехвърлени на някой друг ваучер, така че няма как да го вземете сега.
    Медицинските документи ще Ви помогнат да кандидатствате пак (не забравяйте, че в момента има срок до края на този месец), тъй като невзелите своите ваучери губят правото си да кандидатстват по програмата отново. При подаване на новото заявление ще трябва да докажете, че не сте бил в състояние да получите стария ваучер, а не че не сте изявил желание да го вземете. Можете да напишете писмо, с приложено към него медицинско свидетелство и да подадете нов ваучер по новата процедура.

    До denica и julia:
    Използвайте търсачката на адрес http://training.az.government.bg/search/po
    На ред „Ключови думи:“ напишете „Фризьор“, а от падащ списък „Място на провеждане:“ изберете съответно „Бургас“ и „София“.
    Към момента за гр. Бургас излизат 28 броя на обекти, посочени от доставчици на обучение, а за гр. София – 57 броя. Изберете най-подходящият обект според Вашите нужди.

  347. Здравейте!
    В бюрото по труда-София си подадох документите за кандидатсване по тази програма,-изучаване на английски език, но ми казаха, че служители от образованието нямат право. Аз работя в детска градина, но не съм учител, а касиер. Имам ли право? Моля за повече информация.
    Благодаря Ви предварително.

  348. До Георгиева:
    Има се предвид работодателя, към когото имате трудов договор, а не каква длъжност сте. По тази причина, работещите в системата на общественото образование не могат да кандидатстват. Ако сте на трудов договор в частно училище, тогава може.
    Проверете за курсове, организирани от образователното министерство.

  349. Здравейте, бих искала да кандидатствам по програмата, но имам следния проблем: преди около две седмици смених адресната си регистрация и сега предстои да ми бъдат издадени нови документи за самоличност, което обаче няма да стане преди 30.09, когато, доколкото разбрах, е последния срок за подаване на документи за програмата. Въпросът ми е следния: ако кандидатствам за „Аз мога“ с копие от сегашната (т.е. старата) си лична карта, която е със старата ми адресна регистрация, това може ли да представлява проблем и евентуално причина да не бъда одобрена? Тъй като новата ми адресна регистрация е вече факт в общината и аз имам издаден документ за нея, кой адрес би трябвало да посоча в Заявлението за кандидатстване? Бихте ли ме посъветвали, какво да направя в този случай.
    Благодаря предварително!

  350. А има ли възможност за шофьорски курсове,както в благоевград? Благодаря предварително.

  351. До Лилия Й.:
    Кандидатствайте по настоящ адрес. Тъй като имате издадена адресна регистрация от общината, няма да има никакъв проблем да я посочите нея.

    До cinderella:
    Можете да кандидатствате с професия „Автотранспортна техника с придобиване на категория „С“. Шофьорските курсове самостоятелно не са професия.

  352. Здравейте, с риск да повторя някои от предишните въпроси, искам да попитам:

    1) В заявлението, в графа „Предишни курсове за придобиване на проф. квалификация“ какво точно трябва да се впише, ако се кандидаства за първи път по тази програма? Аз имам сертификати по езици от различни езикови школи. Тях ли трябва да описвам?
    2) Необходимо ли е към заявлението да се представи и декларация или вече е отпаднало това изискване?
    3) Задължително ли е да се посочи в кой точно Доставчик желая да се обучавам?

    Предварително благодаря.

  353. До Златина Атанасова:
    1. Точно това пишете – целта е да не записвате същото на вече завършено подобно ниво.
    2. Декларацията отпадна.
    3. В новото заявление изискването да се посочи доставчик на обучение отпадна, но е желателно да сте се ориентирали към подходящ такъв, тъй като с новите промени в ПМС 251, ваучерите се дават след подписването на договор за обучение между лицето и обучаващата организация. По този начин се елиминира евентуално забавяне стартирането на курса от страна на последната.

  354. Здравейте, имам следните въпроси:
    1. Декларация с номер 2.1.11 и Заявление с номер 2.1.13 всъщност най-актуалните ли са и ако не, то откъде да си изтегля такива?
    2. При подаване на документите последно в Заявлението трябва ли да пиша името на доставчика на услуги или това става след одобрението за самия ваучер. Притеснява ме това, че сега си подавам документите, не се знае след колко време ще се даде ваучера и какви ще бъдат условията на доставчиците до тогава. На мен ми се вижда по-логично след като разбереш дали въобще имаш ваучер, тогава да посочваш доставчик.
    Предварително благодаря за отговорите!

  355. До Деянова:
    1. И двата документа са качени в последният им варинат и могат да бъдат изтеглени от менюто вдясно на този сайт. Наред с това се приеман и старите образци на заявления, така че и да подадете предишният формуляр, никой няма да Ви върне.
    2. Както ще видите, в заявлението липсва избор на доставчик. Добре е обаче, да си изберете и да имате предвид кой ще ви обучава в случай на одобрение.

  356. Здравейте!
    Вече съм одобрена по програмата „Аз мога“, за езиков курс и предстои да получа ваучера си. Доколкото съм запозната ще трябва да подпиша договор. Директно на въпроса: Най-вероятно няма да успея да изкарам всички предвидени нива на курса, тъй като имам намерение да преместя местожителството си (в чужбина). Тогава ще трябва ли да платя неустойка и каква ще бъде тя – за целия курс на обучение или само за частта, на която не съм присъствала? Благодаря Ви предварително!

  357. Здравейте, имам следния въпрос:
    В какъв срок след получаване на ваучера трябва да започне обучението? В „Наръчника за работа с ваучери…“ пише че срока е 2 месеца след получаване на ваучера, а от БТ ми казаха, че в 7-дневен срок трябва да стартира обучението. Предварително се извинявам ако въпросът ми се повтаря с някои от предишните.

  358. Добър ден, искам да кандидатствам по тази програма за обучение по английски език. Тъй като изпуснах срока за подаване на документи до 25.08 скоро ще има ли скоро процедура, по която бих могла да подам документи и да кандидатствам? Пожелавам Ви лек и успешен ден!

  359. До Моника Стоянова:
    Съветвам Ви изобщо да не старирате курса, тъй като в случай на прекъсване по ваша вина, ще трябва да възстановите цялата стойност на ваучера, а не част от него.

    До Ани:
    Срокът е 7 дни. 2 месеца е срока от предходната процедура, в която доставчика на обучение трябваше да стартира курса след подписване на договор. С измененията на ПМС 251, ваучерите вече се издават след подписване на договора, а не преди, което досега бавече стартирането на курса по вина на обучаващата организация.

    До Мери:
    Срокът не е минал – и е днес (30.09.2010 г.). Все още имате няколко часа да подадете заявление и декларация в ДБТ по местоживеене/месторабота.

  360. Здравейте,
    имам доста въпроса, свързани с програмата „Аз мога“. Започвам по ред:

    1. Може ли да се използва факта, че чуждестранна фирма – ПОЦ (в Полша) има лиценс и да се развива дейностт по обучение на желаещи във България?

    2. Има ли и какви са условията и сумите за финансиране на организирането на помещение, в което да се провеждат споменатите курсове?

    3. Към кого трябва да се обърна и коя ще бъде институцията, от която ще искам информация и от която ще ми бъде упражняван контрол, ако искам сега да създам учебен център, в който да се провеждат курсове по програмата?

    4. Има ли изисквания и какви са те за вида, достъпността и подобни на помещенията за обучение?

    Много Ви благодаря!

    С поздрави:
    Гергана Симеонова

  361. До Гергана Симеонова:
    Тези въпроси трябва да ги зададете в Агенция по заетостта. Това, което на нас ни трябва, за да може дадено лице да се обучава в определен доставчик на обучение, е обучителният център да има издаден лиценз от НАПОО и да е сключил споразумение с Агенция по заетостта. Това, че има лиценз в друга страна от ЕС, не е достатъчно – дори в България, ако няма сключено споразумение с АЗ, не може да провежда курсове по програмата.
    За процедури и допълнителна информация, проверете на официалният сайт на Агенция по заетостта.

  362. Срока е до 30.09.2010 г, но съм го пропуснала. Ще има ли и друга възможност за кандидатстване?

  363. Здравейте. Кога ще мога да подам документи по програмата „Аз мога“? Изпуснах срока 30.09.2010г.

  364. До Нина:
    Възможно е да има и други процедури, но за сега, не мога да се ангажирам с някакви срокове. Когато/Ако има нова процедура, ще публикуваме на този сайт.

  365. Здравейте! Подала съм си документите в ДБТ Шумен по програма „Аз мога“ за изучаване на английски език, срокът беше до 30.9.2010. Кога горе долу да чакам резултат дали съм одобрена или не?
    Благодаря!

  366. До Наталия:
    Очакваме да ни изпратят писмо от АЗ, за да назначим комисии за оценка. Към момента не разглеждаме заявленията.

  367. Здравейте! Подал съм си документите в ДБТ Варна по програма “Аз мога” за изучаване на английски език. Кога да чакам резултат одобрен ли съм или не?

  368. Здравейте започнах обучение по Английски и вече съм към края му .Но нещата много се промениха интересувам се каде мога да се оплача от фирмата доставчик защото вече стана непоносимо.Моля за съдеиствие и предварително БЛАГОДАРЯ.

  369. До Stoiko:
    Все още очакваме писмо, с което да ни разрешат да насрочим комисии за оценка на получените от новата процедура заявления. Имайте предвид, че дори да тръгне при нас и да имаме конкретни дати, ще е по-добре да се свържете с ДБТ, където сте подали документите, тъй като там може да има повече подадени заявления и сроковете за обработката им да са различни от при нас.
    Все още обаче, заявленията не са оценявани.

    До Юлияна:
    Когато дойдат на проверка колегите от ДБТ, в района на което се провежда самият курс, в анкетните карти напишете забележките си. По този начин, със сигурност ще бъдат разгледани и взети под внимание.
    Както писах преди доста време, добре е да пишете имената на некоректните фирми както тук, така и по форуми, за да се знае какви проблеми могат да се появят в течение на обучението при даден доставчик на обучение.
    Проблемът е, че когато ние отидем на проверка, всеки обучаван декларира, че му харесва обучението, и че проблеми няма…

  370. Не са идвали на проверка скоро а и нас ни разиграват и от доста време чак утре ще имаме курс . Намираме се в гр.“Божурище“ а името на фирмата е „ИНТЕГРАЛ 08“

  371. Здравейте,

    кандидатствах по програмата “ Аз мога “ през март, информираха ме,че ще ми се обадят да ме информират дали съм одобрена, но все още никой не се е свързал с мен.Опитах се няколко пъти да се обадя на телефона, който бяха ми дали, но не успях да се свържа. Междувременно миналата седмица разбрах от колеги, че те са успели да се свържат с бюрото по труда и ваучерите за нас вече били налични. След един месец ми предстои излизане в майчинство, но имам огромно желание да участвам в програмата. Има ли някакъв вариант да си взема ваучерите през 2011 година, след няколко месеца тоест. Съгласна съм и на дистанционно обучение. Ако не бях разбрала случайно, че вече има налични ваучери , няма как да разбера, тъй като никой не ми се е обадил още ,а съм си оставила и телефон и имейл. Благодаря за отговора Ви!

  372. До Юлияна:
    Ще проверим случая.
    Засега единствено знаем, че има проблем с преподавателя и са ни уведомили за промяна в графика на обучение по ключови компетентности – английски език в гр.Божурище предвид ангажираността на г-жа Ирена Николова и нейната смяна с г-жа Таня Ненкова от дата 25.09.2010г., което ще продължи от 09.10.2010г. до приключването на курса.

    До jeki:
    Не можете да отлагате за другата година.
    Проверете конкретният случай, защото може да има много варианти – например, да са Ви изпратили препоръчано писмо по пощата, от там да са Ви търсили на посоченият адрес, да не са намерили никой и да са върнали обратна разписка.
    Има възможности за дистанционни курсове, при които да учите от вкъщи (предимно компютърни и езикови курсове – за някои специалности, няма изобщо такъв вариант, предвид спецификата на различните професии), но ще трябва да си изберете сами доставчика на обучение.

  373. Здравейте,
    Интересува ме след като вече съм започнала обучение мога ли да върна ваучера, защото нямам възможност да посещавам занаятия?
    Ако има такава възможност ме интересува каква е процедурата.

    Предварително благодаря!

  374. Здравейте,

    Бях одобрена по програмата за „Аз мога“ – професионално обучение.

    Имам няколко въпроса, но не знам към кого да се обърна, тъй като в местното Бюро по труда казват, че не могат да отговорят.

    Първият въпрос е: Тъй като програмата е за хора с подписан трудов договор, не трябва ли обучението да се провежда в извънработно време? До момента почти всички занятия са по време на работа, а от там не мога да отсъствам.

    Вторият ми въпрос е свързан с формирането на групите. Колко човека са необходими, за да започне обучение по дадено професионално направление? Ние сме двама към момента.

    Третият въпрос: Каква е процедурата, ако желая да се откажа от програмата? Намерих телефон на едно от бюрата по труда в София и разговарях с доста „любезна” жена, която ми обясни набързо, че трябва да се разбера с доставчика, че той трябва да ми върне ваучера с някакво писмо, но не разбрах какво трябва да е и след това да го анулирам в Бюрото по труда. Наистина ли е такава процедурата и какво се случва, ако доставчика откаже да върне ваучера?

  375. До Ваня_1:
    Тъй като и двата въпроса бяха идентични, одобрих само единия.
    По същество: Ако след като сте започнали обучението (казахте около 20 учебни часа сте минали), няма възможност да прекратите курса, без да се наложи да върнете цялата сума по ваучера. Това се прави, защото от АЗ изплащат извършената услуга на доставиците на обучение единствено при успешно завършен курс. Ако прекратите, ние не им превеждаме парите. Въпросът е уреден с подписаните от Ваша страна документи – договор за обучение и заявление за участие в проекта.

    До Ина:
    По първият въпрос:
    Курсовете се правят в удобно за курсистите, а не в удобно за обучаващата институция време, но това се урежда обикновено преди започването на обучението. Именно поради тази причина, предварително трябва да сте се договорили с обучаващата институция, и да сте насрочили други часове. Занятията по „Аз мога“ могат да са вечер или в събота и неделя. По някои специалности, има дори дистанционни курсове. Проверете възможността за промяна в графика, в разговор с представители на обучаващата институция. Ако графикът в началото на курса е бил извън работно време, а по-късно е променен в ущърб на курсистите, напишете това при попълването на анкетна карта (вероятно знаете за какво става дума – при проверкте от страна на служителите на ДБТ, на чиято територия се провежда обучението).
    По втория въпрос:
    Тук няма минимална бройка. С промените в ПМС 251 (вижте чл. 6 (1)), ваучерите се издават след постигнато споразумение между доставчика на обучение и обучаващото се лице. Тази промяна изключва, възможността да Ви е издаден ваучер, а доставика на обучение да ви бави във времето, тъй като така рискува да загуби лиценза си. Ако това, все пак се случи (в писменото уверение, което е попълнил, доставчикът на обучение е писал, че курса ще стартира на дадена дата, пък това не стане), можете да върнете ваучера и ще Ви се издаде друг.
    По третият въпрос:
    Можете да се откажете от ваучера си, без да връщате пари, ако курсът не е започнал. Това става, като попълните декларация, написана в свободен текст. По този начин обаче, губите правото си за участие в други процедури до края на оперативната програма. Говорим при отказване от Ваша страна. Ако Ви е издаден ваучер, и имаме случаят по въпрос 2, следваме горната процедура.

  376. Здравейте
    Бих искала да знам какви са критеиите за фирмите доставчици. Аз провеждам курсове за оперативен счетоводите, мога ли да кандидатсвам сега?

  377. До Милена:
    За тази информация проверете сайта на Агенция по заетостта.
    Адресът на който ще намерите тези неща е http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=28/01/07&WA=Efunds/OPHRD/Other_docs/DU.htm

  378. Здравейте, подадох си документите на 30.09.2010.за професионално обучение. На 27.10.2010 от фирмата в която работя ми връчиха предизвестие за съкращение.При положение ,че още не са разглеждани кандидатурите се притеснявам,че могат да ме отхвърлят от програмата.Благодаря предварително за отговора

  379. До Анелия:
    При евентуално одобрение, ще Ви поканят да подпишете декларация за непроменени обстоятелства.
    Ако все още не сте започнали работа до този момент, няма да можете да получите ваучер, тъй като няма да сте заето лице.

  380. Здравейте кандидатствах по програмата м септември.Поради влошено финансово състояние на фирмата ни пускат няколко месеца неплатен отпуск. При това положение имам ли право на ваучър

  381. До иван:
    Разбира се, че имате. Вие сте в отпуск, но не с прекъснат трудов договор.

  382. карам вече второ ниво от курса по английски,но съм бременна и ми предстои раждане .интересуваме дали мога да предоговоря нещата с фирмата доставчик и да отложа поне с няколко месеца трето си ниво,тъй като няма да мога да го посещавам.курсът трябва да приклщючи чак на есен.искам да отложа само последното ниво и то само с 1-2 месеца,за да се постабилизирам и да мога да го изкарам пълноценно??

  383. До надя:
    От наша страна няма никакъв проблем – стига да се договорите с обучаващата институция, и оттам да нямат нищо против.
    ДБТ го интересува, да завършите обучението си успешно.

  384. Здравейте,
    имам подобен проблен като момичето писало по-горе – Надя.
    Аз също в момента карам второ ниво английски и курса завършва май месец 2011 година. Проблемът е , че съм бременна в първо тримесечие и съм с рискова бременност. Лекарката, която ми води бременността ми предписа болничен до края на третия месец и никакви движения. Как мога да не присъствам на учебните занятия , а само да се явавам на тестовете за ниво поне докато не се стабилизирам напълно и вече няма опастност за плода? Или другият вариянт е и аз да прекъсна обучението си и да го продължа след възстановяването си?
    Мисля, че трябва да има някаква такава опция, т.к когато подписваме договорите, няма как да знаем след 5 месеца примерно какво ще ни се случи.
    Моля Ви, за съвет.

  385. До Ваня:
    Не можете да се явявате само на тестовете, тъй като трябва да имате минимум 80% присъствени часове за успешно завършване.
    Единственият вариант е, да се договорите за отлагане.
    Иначе, болничен лист е достатъчно основание за прексване на едно обучение, без да връщате парите по ваучера.
    Сигурен съм обаче, че Вас няма да Ви устройва прекъсване на обучението.
    Съветът ми е, да се договорите (писмено) с обучаващата институция.
    Пожелаам Ви здраве и успех,
    Й.

  386. Здравейте! Може ли , земеделски производител да кандидатства за придобиване на ключова компетентност по Програмата „Аз мога“ и в момента премат ли се заявления в БТ. Благодаря Ви предварително.

  387. Здравейте,
    аз завърших курс по английски език по ОП „Аз мога“.Когато ни дадоха сертификатите разбрахме,че няма да има сертификати за всяко,а един общ.Там пише,че съм оценена на ниво А2.Когато поитах,какво означава това ми отговориха,че това е до втория учебник,защото имам 69 точки на теста.Някои от курсистите не са идвали 7 месеца и имат същото ниво,без да знаят нищо по английски.Искам да разбера всички фирми ли така процедират.Според мен не е редно,щом учим три нива,трябва да пише,че сме изкарали три нива.
    Ако някой се интересува фирмата доставчик е „Никанор“.Те си взеха парите от хората и вече не им пука.

  388. Защо не се разглеждат заявленията от септември? Да не са свършили парите?Имаме ли шанс след Нова година

  389. Зравейте, исмам следният казус. В момента се обучавам по програма „Аз мога“ – английски езек, но понеже съм бременна и скоро ще излизам в майчинство мога ли да прекъсна обучението за известно време , без да възстановявам ваучера и след като ми изтече болничния да продължа отново.

  390. извинявам се видях,че има и други подобни случаи

  391. До Силвия:
    Не би следвало да Ви дадат документ за две нива, при условие, че сте учили три. В такъв случай, ще се счита неуспешно завършен курс и няма да си получат парите. Фирмите прилагат копия от документите на ДБТ. Идете и проверете там, за какво става дума.
    Иначе нямам идея за другите изложени от Вас данни. По принцип, всички би трябвало да учат език за да научат нещо, а не за да вземат документ, и ако има лица, които не са посещавали курса, те не би трябвало да фигурират в присъствените форми. Правили ли са Ви проверки от ДБТ и АЗ? И да има извършени нередности, повтарям – издаден документ за някакво ниво езикова подготовка, не върши никаква работа, ако нищо не знае човек. Само се губят пари, вместо да се инвестират в други хора, които ще имат желание за учене и последваща полза от това.

    До Иван:
    Квотата по програмата бе изчерпана в началото на годината. Впоследствие бяха гласувани нови средства, с които се раздадоха ваучери на чакащи от началото на годината лица. Предвижда се, да се отпуснат още средства и за тези, подали през месец септември. Засега, лично аз, знам само това.

  392. Здравейте, писах ви миналата седмица, но тъй като сега имам друга информация, си позволявам да ви помоля за помощ отново.
    На 1 декември трябваше да започне курс по испански език /според попълнената от фирмата доставчик част от уведомлението ми/, но това няма как да стане, защото съм единствен желаещ. От фирмата се чудят какъв документ да изпратят, че началото на курса се отлага. Попитах в БТ дали мога да сменя доставчика с друга фирма, /одобрена след датата, на която съм занесла попълненото си уведомление/ и да ми се издаде ново уведомление. Отговорът беше, че нямам право сега да сменя доставчика. Няколко пъти настойчиво попитах какво трябва да се направи, за да не се окаже, че си губя правото да се обучавам по тази схема, но конкретен отговор от тях не получих и затова, разчитам на вас. Благодаря.

  393. До Svetlana Koleva:
    Имате ли издаден ваучер?
    В случай, че нямате, могат да Ви издадат ново уведомление с нов доставчик. Процедурата натам я знаете.
    В случай, че имате издаден ваучер, уведомете бюрото по труда, че фирмата отказва да стартира курса (по принцип самата обучаваа институция трябва да Ви издаде бележка за отказа). Бюрото може лесно да провери, дали курса е стартирал, и че не по Ваша вина не е започнало обучението – всеки курс се открива в присъствието на служител от ДБТ, за което се съставя протокол. Трябва да Ви издадат нов ваучер.
    Пишете тук, за да видим, как се развива този случай.
    Й.

  394. Здравейте,
    Имам въпрос по програма „Аз мога“.Безработна съм и преди две седмици записах магистратура „Счетоводство и анализ“.Искам да участвам в програмата за придобиване на професионална квалификация „оперативен счетоводител“.Имам ли право да кандидатствам?Знам,че сега уча,но колкото повече знания натрупвам,толкова по-конкурентно способна ставам!
    Благодаря предварително за отделеното внимание!

  395. На моя позната категорично са й отказали да я запознаят и информират за възможностите по тази ОП за следващата година (БТ-гр. Варна). Касае се за езиково обучение финансирано по нея.
    От нейно име Ви за информация през 2011 по тази програма през 2011г.

  396. Здравейте,

    Искам да попитам дали може да се кандидаства в момнета по програмата „Аз мога“
    и дали има някакви срокове и периоди на записване. Тъй като в бюрото по труда ми обясниха, че в момента програмата е замразена и немога да кандидатсвам.

  397. Знаете ли кога ще се издават ваучери на подалите документи през м.септември ? благодаря предварително !

  398. Здравейте,
    кандидатствах по програмата „Аз мога“ през септември. Искам да попитам дали можете да кажете кога ще започнат да отпускат ваучери, за да знам до кога евентуално ще бъда одобрена. Благодаря.

  399. До Силвия:
    Безработни лица не могат да кандидатстват по „Аз мога“. За тях е схема „Развитие“, но там се кандидатства по точно определена заявка на работодател.

    До Митева, Иванов, Борислав, Ирена:
    В териториалните дирекции все още нямаме информация по реализирането на програмата през 2011 г. Подадените заявления през месец септември миналата година, все още не са оценявани, тъй като нямаме нареждане за това.
    Веднага след получаването на такова нареждане, ще публикувам новина в този сайт.

  400. Здравейте! Аз се обучавам по програмата „Аз мога“ – английски език. Живея в Елин Пелин и понеже нито един доставчик на услуги не организира курс на място, аз пътувам до София, за да посещавам курса. Въпросът ми е следният: Трябва ли да ми се заплащат транспортните разходи?

  401. По схема „Аз мога“ не се заплащат транспортни разходи и стипендии.
    Такива се изплаща например по схема „Развитие“, която е за безработни лица.

  402. Здравейте, не знам дали е във Вашата компетентност да отговорите на въпроса ми, но намерих само този сайт с коментари за програмата „Аз мога“. Въпросът ми е следният: Задължена ли е обучаващата организация да сключи договор с преподавателите? Следи ли се от Агенцията по заетостта за това?

  403. Бих искала да попитам дали все още се приемат документи по програмата „Аз мога“ в ДБТ Плевен, понеже преди два месеца ми отговориха, че съм закъсняла. Интерисуват ме обученията по Английски език и Счетоводство.

  404. кога мога да подам документи за компютърна грамотност по програмата „аз мога“ Бургас 2011г ?

  405. Здравейте, бих желала да попитам дали подаването на документи за кандидатстване по ОП „АЗ мога“ се извършва на етапи и кога ориентировъчно ще започне следващият етап ,тъй като ме уведомиха от Агенцията по заетостта , че за момента не се приемат документи, не ми беше казан точно период , в който трябва да започне приема на документи.

  406. Здравейте. Аз почнах по програма „АЗ МОГА“ на 18.04.2010 и завърших 24.01.2011. Започвайки курса всички от групата по английски дадохме по 40лв депозит за учебници (в договора никъде!! не пише за тях). Вече 1 месец и повече откакто съм завършила и нито депозит се връща, нито сертификат за 3те нива имам. Има ли някакъв срок, в който се прави това. Благодаря предварително за отговора.

  407. До Силвия Николова:
    В парите, които ние плащаме трябва да са си калкулирали цена за учебниците, така че не трябва да Ви взимат никакви пари за такива. Без да получите сертификат, обучаващата фирма няма да си получи парите от нас, така че и в техен интерес е да ги дават по-бързо. Не знам, защо се бавят.
    При всякакви такива случаи, се обръщайте към колегите в ДБТ, където сте подали заявлението.

    До Petia, Juji и Диана:
    Нямаме информация за нови процедури все още. Подалите документи през септември месец 2011 г., все още чакат.

    До vanina grigorova:
    По закон, всички правоотношения се уреждат със съответните договори (трудов или граждански).

  408. Бих искала да попитам съществуват ли ваучери за безплатни шофьорски курсове към бюрото по труда по някоя от програмите?И как и кога може човек да се запише за тях?

  409. Здравейте , прочетох всички въпроси и отговорите към тях.Аз също искам да се откажа доброволно от обучението по анг.език , което започнах преди 3 месеца.Но какво става ако човек ги няма тези 700 лв.?Във всички случаи на доброволен отказ ли се заплаща сумата ? Моля за отговор , много съм притеснена.

  410. Здравейте,
    В момента приключвам обучението си по английски език към програмата „Аз мога“.
    Имам ли право да кандидатствам и по програмата „Аз мога повече“ с изучаване на друг чужд език?

  411. Преди няколко месеца започнах курсове по английски по програмата“Аз мога“.Изкарах две нива и ми остава да изкарам трето ниво.Проблема ми обаче е ,че ми се налага да прекъсна курса,защото ще отсъствам 6-7 месеца.Въпроса ми е може ли да прекъсна курса,а като се върна да продължа с трето ниво ?Дължа ли някакви неустойки ,след като не искам да спирам курса,а само да го отсроча?Знаете ли каква е точно процедурата в такъв случай?

  412. Do теодора:
    За момента единственият начин за такива курсове е, ако сте безработно лице и има заявка на работодател, че иска да се обучат такива лица и да работят при него след това. „Аз мога“, която е за работещи лица, е спряна за момента.
    Друг е въпроса, че курсовете за шофьор не са професия и обикновено се прикрепят към примерно „Автотранспортна техника с придобиване на категория…“. Говорим единствено за професионални категории. За категория „B“, курсове не се организират.

    До juli rainova:
    Проблема в случая е, че като не завършите, ние не плащаме на фирмата, която Ви е обучавала 3 месеца. Те ще Ви изискат парите за съответния курс по съдебен ред.

    До Елена Пенчева:
    Нямате това право. При подаване на документите, в декларацията ще трябва да попълните, че сте се обучавали вече по програмата, като автоматично отпадате за нови обучения по ключови компетентности.
    При евентуално стартиране на тази схема, ще можете да подадете заявление за участие в професионално обучение.

    До sa6a:
    Въпросът е много спорен, тъй като първо фирмата трябва да се съгласи, тъй като ние няма да и платим, докато Вие не завършите успешно. Вторият момент е, че след 6 месеца, както казвате, същата фирма трябва да стартира друг курс по програмата, в който да се включите няколко месеца след стартирането му. През целият период, обучаващата организация е длъжна да подава отчетни документи, които може и да са само за Вас. Третият момент е, че до 30.09.2012 г., трябва да приключат всички курсове по схемата.
    Поради тези три причини, по-скоро отговорът на този въпрос е отрицателен.

  413. Има ли професионално обучение за масажисти?

  414. До Poly:
    В СППОО има следната професионална специалност:
    „Спортен масаж“ (с код 8130601)
    Придобилите документ за такава професионална квалификация, могат да работят като „Масажист“ (НКПД 3226-5003).

  415. Одобрена съм по програма „Аз мога“, избрала съм си обучаваща организация. Но се оказва, че те не са сигурни дали ще проведат обучението, а все още фигурират в списъка. Имат ли право?

  416. Аз също кандидатствах по програмата и получих ваучер. Записах шофьорски курс, който вече е към края си. Курса ми завършва на 24.04., но на 07.04. ми се налага да замина за чужбина, така че няма как да го приключа. Въпросът ми е има ли начин да го прекъсна за определен период от време, разбира се преди да е изтекла валидността на ваучера ми, и след връщане ми да го продължа. Благодаря Ви предварително!!!
    Съжелявам, ако по-горе е коментирано и сам го изтървала!!

  417. До Цветана:
    Имат това право.
    Поради тази причина, ваучерите се издават след връщане на отрязъка, който ДБТ Ви предоставя, и с който доставчика на обучение потвърждава стартиране на курса.
    Ако Ви откажат, трябва да търсите друг ДО.

  418. Здравейте,
    Има ли някаква надежда скоро да започнат да се приемат документи по програма „Аз мога“за работещи?
    Надявам се да не е задаван скоро преди мен.Да не се повтаряме.
    Благодаря Ви предварително!

  419. Не можах да се включа в първите две вълни на програмата „Аз мога“ и с интерес очаквам „Аз мога повече“ . Налице е стартирана процедура по високите етажи на Агенцията по Заетостта, като проекта ще се прави до 31.05.2011 г. – и пълно информационно затишие по всичко останало. Конкретният ми въпрос е : Известно ли е за сега, ще има ли промяна в условията към кандидатите за обучение и ще се променят ли документите за кандидатстване ?

  420. До Катерина Цонева и Райчев:
    Нямам информация по въпроса, кога евентуално ще стартира програмата. Ако стартира, със сигурност формулярите няма да са същите. Най-малкото ще се промени номерът на процедурата. Така поне беше досега.
    А това, за „високите етажи“, не е стигнало до нас. Ние работим само с официални документи.

  421. Здравейте, искам да попитам дали може да подам документи за „Аз мога повече“, след като вече съм се обучавала по „Аз мога“ ?

  422. Ако сте се обучавали по ключова компетентност, след стартиране на процедура, ще можете да кандидатствате по професионална квалификация и обратното.
    Ако сте се обучавали по ключова компетентност и искате пак по такава – няма да можете.
    Пример: ако сте учили английски език, и искате да учите немски, няма да можете, но ще можете да кандидатствате за обучение по СППОО 5230502 (Компютърни мрежи), както и която и да е друга специалност от списъка на НАПОО.

  423. Здравейте,
    След одобрение по програмата „аз мога“ си избрах доставчик на услуга и съответно сключих договор. Съответното уведомление подписано от доставчика и на което е сложена крайна дата за начало на курса го върнах в ДБТ. Тези дни изтича крайния срок а съответната фирма все още не е пререгистрирана от БТ като доставчик. Какво да предприема и може ли да бъде удължен срока?

  424. На граждански договор съм на 320лв, мога ли да се възползвам от курс

  425. Имам ли право на ваучер, след като работя на граждански договор на 320лв

  426. имам въпрос. кога ще се поднови програмата ,понеже от офиса във Варна на шипка 10 ми казаxа,че врменно е прекратена

  427. Здравейте, бих искала да задам някоко въпроса относно програмата „Аз мога повече“:
    1. Ако започна езиков курс по тази програма, но в последствие ми се наложи да напусна работа или да сменя града в който се провежда курса, но желая да го завърша в друг град, какво се случва с плащането на обучението, аз ли трябва да си заплатя обучението ?
    2. Задължително ли е документите да се подават в Бюро по труда по местоживеене, може ли в БТ по месторабота? Тъй като аз живея в един град, но работя в друг и предпочитам да провеждам курса в града в който работя.
    3.До кога се приемат документи за кандидатстване по програмата?
    Благодаря предварително!

  428. До Георгиева:
    При положение, че фирмата няма споразумение с АЗ, Вие как сте я намерили? Колегите издали ли са ваучер, че тогава щие е голям проблем…

    До Пепа:
    Работещите на граждански договор не могат да участват по схема „Аз мога“.

    До никола димитров:
    Очаква се скоро, но нямаме официална информация все още.

    До Иванова:
    1. При неуспешно завършване по ваша вина, връщате парите на обучаващата институция. Ако загубите работата си, но курса е стартирал, не е проблем да продължите обучението си.
    2. Може и на двете места.
    3. Все ое не е стартирало ново набиране на документи.

  429. Здравейте ! Имам издаден ваучер за професионална квалификация -фризьор февруари 2011г, с уверението от фирмата доставчик ,че курса ще стартира на 01.03.2011,оказа се за да започне курс им е необходим минимум 10 човека,а към него момент бях единствена кандидатка,отложиха за 10.05,посетих ги на 01.05,оказа се че продължавам да съм единствена ,и ми казаха че нямам друг избор ,освен да изчакам за непределен период….Позвъних на АЗ от там ми отговориха ,че нищо не може да се направи ,не мога да си анулирам ваучера ,не мога да сменя доставчика по никакъв начин и повод ,или да цитирам член или параграф от наръчника за издаване на ваучери ,или документ от фирмата че се отказват ,а те всъщност не се отказват просто отлагат не се знае докога. Дори се оказа,че имам вина че съм си взела обратно ваучера,при все че не получих никакъв документ за това.След толкова телефонни обаждания и разговори с груб тон (почти година и половина от както съм подала заявление),вече не съм убедена ,че искам да започна какъвто и да е курс по тази програма…или в тази държава…!!!!

  430. Здравейте,
    Може ли да ми дадете линк за актуален списък с доставчици по ‘Аз Мога’, т.к. линкът http://www.az.government.bg/EFunds/OPHRD/Other_Docs/Spisuci_DU_S2.rar не работи.
    Благодаряпредварително!

  431. Здравейте , на 30.09.2010 подадох документи за обучение по английски език в БТ Люлин(гр.София) по програма „аз мога “ , няколко пъти ходих до там и все няма списъци с одобрени кандидати , всеки път ми казват да чакам да ми се обадят или да получа писмо по пощата. Има ли вече процедура за разглеждане на тази заявления ? Благодаря Ви предварително

  432. Здравейте,от Стара Загора съм и вече чакам от миналата година да бъде пусната отново програмата да за кандидатсвам обаче все ми отговарят ,че е спряна и не се знае кога ще я пуснат.Дали ще бъде пусната и кога,всеки път ми казват проверете следващата седмица.

  433. До Ивайло Петров и Малина Колева:
    Все още не е стартирала нова процедура. Последните документи са подавани през септември 2010 г..
    Следете новините в този сайт. Веднага щом получим зелена светлина, ще публикуваме съобщение тук, и ще започнем раздаване на ваучери.
    Предполагам, схемата ще бъде пусната едновременно в цялата страна, така че ако е тръгнала при нас, ще тръгне и в другите бюра по труда.

  434. Здравейте днес отоово посетих бюрото по труда и имаше изнесени списъци , но единствено и само за Ключови компетенции. Тези заявления се подаваха заедно със заявленията и за езикови курсове. Как така едните може да се одобряват а другите не? Явно има умишлено задържане на тези заявления. Моля да ми разясните на какъв принцип се разглеждат подадените заявления?
    предишен пост: „на 30.09.2010 подадох документи за обучение по английски език в БТ Люлин(гр.София) по програма “аз мога ” , няколко пъти ходих до там и все няма списъци с одобрени кандидати , всеки път ми казват да чакам да ми се обадят или да получа писмо по пощата“
    Благодаря ви

  435. Здравейте, искам да попитам ако някой може, да ми предложи фирма доставчик за курс – фризьор от която има добри отзиви.
    Предварително благодаря!

  436. Д „БТ“ – Сливница, започна изпращане на уведомителни писма за одобрение на 64 лица по процедура 2113. Проблемът при нас е, че имаме подадени около 150 чакащи заявления от месец септември миналата година, което автоматично означава, че няма да бъдат раздадени ваучери на всички (с предимство са първите входирани).
    Ако, междувременно, някой от уведомените се откаже, ваучер ще получи следващият поред номер.

  437. Здравейте.Много бих искал да разбера с точност кога ще започнат записванията по програмата АЗ МОГА за втората половина на тази година тъй като първите записвания вече ги опуснах.Аз съм от град Плевен и вече няколко пъти ходих до бюрото по труда но не могадат да ми дадат точен отговор на този въпрос и се надявам че тук бих могъл да получа такъв.Благодаря предварително.

  438. Здравейте,
    В момента никой не може да Ви отговори на въпроса, дори в централна администрация на Агенция по заетостта. Това е причината и в ДБТ Плевен да са Ви казали, че не знаят.
    Истината е, че и ние не знаем.
    Поздрави,
    Йордан Йорданов

  439. Аз имам следния въпрос:одобрена съм,отпуснат ми е ваучер,т.е. получих писмо уведомително да ида и да си взема едно уведомление.То е в мен,занесох копие в училище Европа,тях си избрах явих се на приравнителен изпит,ще започна от 2 курс,но БТ казват че ваучер ще ми дадат 7 дни преди да започне курса,а училища Европа искат ваучера за да ме запишат?!Та въпроса ми е какво следва ?И още нещо искам да кажа,понеже видях че доста хора четат и коментират тук,моя приятелка си подаде документите заедно с мен и колежката си,аз получих одобрението,след 2 дни колежката и а тя не получи нищо,Посъветвах я да отиде да пита в БТ понеже там имат списъци,тя отиде и установи че някой служител знае се кой дори е написал че е починала на ваучера явно да го преотстъпи на друг негов човек.Тя не ми послуша съвета,който и даде между другото и служителят от БТ който е открил нередността да поеме саморазправа,но послушайте ме вие-търсете си правата!!!Не е нужно да ходите в БТ всеки ден да досаждате на работата на хората,но се интересувайте и четете и разпитвайте познати минали по тоя път.

  440. До Габриела Велева:
    Училище Европа е запознато с процедурата на работа на ДБТ. Говоря конкретно за издаването на ваучерите. Този срок е въведен именно за да не се получават ситуации, каквито имаше в изобилие при първата процедура – издадени ваучери за обучение и бавене на курса, защото обучаващите организации искат да спестят пари като изчакат още хора за да ги включат.

  441. Здравейте! Заради промяна на работното ми време и липса на физическа възможност да посещавам курса по английски по оперативната програма – имам желание да сменя доставчика си със такъв, който предлага дистанционно обучение. Мога ли да сменя доставчика си, при положение, че курсът, който посещавам в момента е стратирал от четири месеца? И ако – да какви са начините за промяна? Благодаря предварително за отговора 🙂

  442. Вариантът, за който споменавате, не е възможен.

  443. Здравейте, през Септември месец подадох документи за езиково обучение по схемата „Аз Мога“. Още не съм получила никакво уведомление, че съм одобрена. Междувременно се смени името на работодателя ми и наименованието на длъжността ми. Омъжих се и смених фамилното си име, сега имам нова лична карта и съответно нов постоянен адрес. Това проблем ли ще е?

  444. Здравейте,
    Ще съм ви благодарна, ако можете да ме ориентирате за следното. Ако се подадат документи за „Аз мога“, но по време на обработването на документите е настъпило прекъсване на трудовия договор за определен период, но преди приключването на обработване на документите, това анулира ли заявката за участие по тази програма, и ако да – може ли да се кандидатства наново след това?

  445. Трябва да уведомите ДБТ за прекратяването на трудовият си договор, тъй като ако Ви уведомят, че сте одобрена и не се явите, ще загубите правото си да участвате друг път.

  446. Привет, харесах ПКО „Компютърна анимация“, но звъннах на фирмите от списъка ви организиращи тези курсове в София – http://training.az.government.bg/search/po
    Оказа се че фирмите или не са от София или не организират курсове с такава продължителност – 960 часа.
    Има ли опасност ако все пак реша да кандидатствам за такъв курс да няма кой да го проведе поради малка бройка записали се, поради недоразумение както в случая че фирмите не са от София, или ако не се намери лектор.
    Какво става ако не се проведе курса- моя ваучер изгаря ли, мога ли да кандидатствам и да се прехвърля на друг курс.
    Благодаря
    P.S.
    Съветът ми е обстойно да следите фирмите участващи в курсовете. Например фирмата http://www.icoms-bg.com/ НЕ организира ПКО „Компютърен аниматор“ в София, а в списъка е посочена като такава. Другите в списъка след нея също ми отказаха. Смятам, че това е проблем.

  447. Здравейте,
    Възможно е да не намерите кой да Ви обучава, като в този случай, ще можете да изберете друга сходна специалност, по която да учите.
    Ваучерът няма как да Ви „изгори“, тъй като ДБТ ще го издаде едва след потвърждаване стартирането на курса. Когато Ви одобрят, служителите на ДБТ издават уведомление, представляващо лист с отрязък, който се попълва от доставчика на обучението. На база този отрязък, се издава ваучера. В него са описани видът на обучението, кой ще го проведе и начална дата на стартиране. Ваучерите се издават в седемте работни дни, преди стартиране на самото обучение.
    Относно послесловът – Доставчиците на обучение сключват споразумения с Агенцията по заетостта. В ДБТ няма копия на тези споразумения, а само списък със сключилите ги, и обектите, които са регистрирани. Отправяйте сигнали и жалби, придружени с аргументи, директно в АЗ.

  448. Здравейте, искам да попитам дали мога да кандидатствам по програмата „Аз Мога Повече“ за КК2, при положение,че работя при Достачник на обучение? Ще се получи ли конфликт на интереси или мога спокойно да подам документите?

  449. Здравейте, искам да попитам дали предлагате подобни курсове за студенти?

  450. Здравейте, след като приключи курса на обучение, примерно английски език държат ли се някакви изпит или тест ?Ако да -какво следва след това?Има ли вариант да се наложи заплащане на всичко предложено до този момент?

  451. Може би по-коректния въпросе е: дължат ли се неустойки при евентуално неуспешно издържан изпит? Благодаря предварително!

  452. До Фани Ахмед:
    Няма подобно ограничение. Достатъчно е да работите там на трудов договор, а не граждански.

    До Дани:
    Студентите не попадат в целевата група на нито една от действащите в момента схеми.

    До pasha:
    Ако не завършите курса успешно (примерно по Ваша вина го прекъснете, или пък не издържите изпита накрая), поради което не може да Ви бъде издаден документ , Агенцията по заетостта няма да осребри ваучера на Доставчика на обучение. Последният има право да ги изиска от Вас. Засега, в нашето ДБТ, имаме само един случай на неуспешно завършен курс от едно лице, но тъй като то прекъсна рано обучението си твърде рано, доставчикът не си е искал парите от него.

  453. Здравейте!
    Искам да Ви попитам,кога най-рано може да очаквам одобрението(или неодобрението) по програмата,която все още тече в момента.Аз подадох своите документи на на 26.08. А има ли и някакъв краен срок за това?

  454. До Петя:
    Крайният срок за приемане на документи по процедурата е определен на 30.09.2011 г. Дотогава се приемат документи и не се раздават ваучери. Не мога да се ангажирам с краен срок на уведомяване.
    При тази процедура ще уведомяваме чрез писмо с обратна разписка всички, независимо от това, дали са одобрени или не.

  455. И все пак,някакви по обобщени срокове,да кажем около м.Ноември или м.Декември?

  456. Здравейте,
    Е-obuchenie иска да подкани тези, които все още не са запознати със схемата „Аз Мога Повече” да ни се обадят, за да може да се запишат на БЕЗПЛАТНИ КУРСОВЕ по английски език и оперативно счетоводство, но трябва да имат предвид, че крайния срок е утре 30.09.2011г. Побързайте! Необходими са само вашата диплома и лична карта, които да подадете в Агенцията по Заетостта във вашия град!
    Ако имате въпроси и нужда от помощ потърсете ни на http://www.e-obuchenie.bg или на тел.0899099320. А за одобрените – екипът ни е на ваше разположение!

  457. Кой са фирмите,които извършват курса за Химик-оператор?

  458. Здравейте,

    Имам следния казус: на 19.04.2010 беше издаден баучер за чуждоезиково обучение на мое име с кокретно посочено име на обучителна организация; на 21.04.2010 сключих договор с цитираната обучителна организация, но едва през юли 2010 след като аз се свързах с тях да проверя какво става ме уведомиха, че не се е сформирала група. Издадоха уведомително писмо със задна дата 26.05.2010, че курсът, за който съм кандидатсвала няма да се проведе поради несъбиране на група , на което аз съм отбелязала дата, на която съм го получила (08.07.2010). Тъй като вече бях изпуснала срока да върна ваучера и да имам право да ми го преиздадат за друга обучителна организация ме посъветваха да го запазя и да изчакам обучителната организация, посочена във вече издадения ваучер да ме включи в някой от следващите си курсове. Това обаче не се случи до ден днешен. И така в момента разполагам с оригиналния ваучер, който трябва да върна в ДБТ, но с оглед на изминалото време ще подлежа ли на някакви наказания, поради закъснението? Ще имам ли право да се включа евентуално в ОП Аз мога повече?

    Благодаря!

  459. Добър ден,
    Аз съм одобрена по програмата“ Аз мога „за курса по английски език,но немога да си намеря списък на доставчиците за гр.Перник.
    Благадаря Ви предварително.

  460. Здравейте,получих ваучер по програмата за обучение по английски език.Курсът започва на 21.11.Ако по време на курса сменя местоработата си,ще отпадна ли от програмата?Благодаря!

  461. Здравейте
    Миналата година получих ваучер по прогр.Аз мога за обуч. по ключ.комп. Англ.език.Поради ред причини се оказа,че няма да мога да ходя на курса ,отказах се от ваучера и той беше анулиран.Тогава ми казаха,че няма проблем да кандидатствам в бъдеще по същата програма.
    Преди месец получих ваучер по същата програма,обучението започна и вчера ми се обадиха и казаха,че ваучера трябва да се анулира,понеже веднъж вече ми бил издаван и съм се отказала.Така ли е и защо не ми казаха веднага?

  462. Здравейте,преди около 2-3 месеца си пуснах документите за кандидастване за ваучер по програмата „АЗ МОГА ПОВЕЧЕ“. Кога ще излязат резултатите и къде може да се провери???

  463. Здравейте! Имам издадено Уведомление за специалност „Техник-технолог по качество и безопасност на храни и напитки“. Проблемът е че трудно се намира обучаваща организация в София. Моля, да ме насочите къде бих могъл да отида да се обучавам по тази специалност. Предварително благодаря за отговора!

  464. Здравейте!
    Аз искам да попитам как се процедира, когато вече някой кара курса за заети лица и по средата му става безработен? Може ли да се продължи посещаването на този курс и може ли да се запише лицето като безработен на борсата? Никъде не открих подобна информация и ще съм Ви благодарна на отговор.
    Успешен ден!

  465. До Доротея:
    Ако Ви анулират ваучера за пропуснато обучение поради вина на обучаващата институция, ще можете да се включите в „Аз мога повече“, но в евентуална бъдеща процедура, тъй като сроковете за участие в сегашната сте ги пропуснали (документите се набираха през септември месец 2011 г.).
    Можете да подадете жалба срещу доставчика на обучение.

    До Силвия:
    http://training.az.government.bg/search/kk/

    До мила:
    Тъй като промените са настъпили след фактическото стартиране, можете да продължите обучението си.

    До Милена:
    При отказ от обучение, след издаден ваучер, губите правото си за участие в бъдещи процедури по програмата.

    До Калин:
    В сградата на ДБТ има разлепени списъци с одобрени/неодобрени лица. Можете да се обадите и по телефона. При вторият вариант е добре да знаете входящият номер на заявлението.

    До Николай Мишев:
    http://training.az.government.bg/search/po/

    До Мариела:
    Информацията, която търсите я има тук. Вижте и отговорът ми към мила в този коментар.

  466. Здравейте,

    Днес трябваше да си получа ваучера за курс по Графичен дизайн, който стартира на 7 Януари. От бюрото по труда в Младост, София ми отказаха, защото се оказа, че трябва да представя И диплома за средно образование. Обяснете ми защо и къде е логиката във всичко това, при положение, че когато кандидатствах за одобрение по програмата авуст месец 2011 приложих копие от дипломата ми за висше образование(Бакалавър) и нямаше проблем, а и никой не ми е споменал, че ще е необходимо да прилагам диплома за средно?!!

  467. До Теодора:
    Има изискване за копие на дипломите, за да не се получи ситуация, при която да сте завършили професионално училище по същата специалност. Изискването винаги е било актуално, но е възможно при кандидатстването, да не му е обърнато внимание.

  468. Здравейте отново,

    Много Ви благодаря за бързия и коректен отговор. Така представени нещата имат логика, но тъй като не мога да си намеря дипломата следва да остана без ваучер. Нямам време да ходя до града, в който съм завършила средното си образование и да вадя дубликат. Бихте ли ми обяснили какво следва сега след като загубя ваучера си? Имам желание да запиша курс по ГД, но предполагам трябва да мина наново през цялата процедура… кандидатстване, чакане на уведомление, търсене на курс и тн. Ще Ви бъда благодарна ако споделите информация!

    Поздрави!

  469. Само да вметна, че моя позната си все ваучера за курс по InDesign с бакалаварска диплома, без да са и искали да представа диплома за средно обр. Става въпрос за същото бюро по труда „Изток“, София.

  470. Бих, искал да попитам същото или подобно като Мирела по-горе. Ако имаш получен ваучер и вече подписан договор с доставчик по езиково обучение и междувременно, преди да е стартирал курса, останеш без работа или си в едномесечен срок на предизвестие, възниква ли проблем. Отбелязвам, че по времето, когато е получен ваучера и подписан договора не е имало такива обстоятелства. По-важният въпрос, който искам да задам и искрено се надявам да ми отговорите е възможно ли е да се регистрираш в Бюрото по труда като безработен, докато тече курсът ти на обучение по Програмата.
    Мирела е попитала същото, но вие отговаряте само за обстоятелствата по завареното положение със работния й статут.
    И последен въпрос – след изтичането на едномесечния срок за предизвестие, трябва ли в някакъв срок да се уведоми Бюрото по труда, необходимо ли е изобщо и какъв срока.

    Благодаря Ви предварително!

  471. До Теодора:
    Ако не представите документ за завършено образование, могат да Ви откажат издаване на ваучер, поради непълна документация. Това ще Ви позволи да кандидатствате отново след време (тъй като става дума за неодобрение от страна на ДБТ, а не за Ваш отказ), но както сама споменахте, пак ще трябва да преминете през бюрократичните процедури за целта. Моят съвет е, някой друг да Ви извади документ от училището или да Ви изпрати дипломата, ако е при него.
    Колегите от Д“БТ“ Изток носят отговорност за своята работа, и аз не мога да коментирам конкретните случаи там.

    До Марк:
    Договорите, който се подписват с доставчиците на обучение, касаят виновно прекъсване от Ваша страна (не може да има други клаузи). Това ще рече, че само ако прекъснете по неуважителни причини, ще дължите възстановяване стойността на курса. Ако останете без работа, след като сте подписали подобен договор, но обучението фактически все още не е започнало, трябва да отидете в ДБТ, където ще Ви дадат да попълните декларация за промяна в декларираните обстоятелства. Това трябва да стане максимално бързо като срок, за да не стартира обучението и да Ви третират по друг параграф…
    Ако останете без работа по време на обучението, няма да дължите пари за неустойка (стига да посещавате редовно занятията си – важат правилата, които са били и досега), и ще можете да се регистрирате в ДБТ като безработно лице. В този случай ще трябва да информирате трудовите посредници за графика на обучението Ви, тъй като е възможно да се получи засичане на същия с графика на посещение в ДБТ за подпис или консултация при трудов посредник.

  472. Здравейте,

    При мен нещата се развиха благополучно точно днес на Йорданов ден, когато ми беше и последният срок за получаване на ваучера. Вчера, след телефонен разговор с Ваша колежка, се оказа, че мога да попълня декларация, с която се задължавам да представя дипломата или нейно копие пред ДБТ Изток, в определен срок. Сутринта отидох, написах си декларацията и си взех ваучера. Дори днес следобед успях да им изпратя по мейл и самата сканирана диплома. Утре си започвам курса!

    Благодаря Ви за отзивчивостта! Поклон пред професионализма Ви!

    На участниците – успех! Не се отказвайте! Питайте и се интересувайте за всичко, за да не пропуснете шанса си! 🙂

  473. Здравейте, искам да питам освен на място в интернет може ли да се провери дали съм одобрена по програмата. Понеже моя приятелка е одобрена, а на мене все още никои не ми се е обадил.
    Благодаря!

  474. До Maya:
    За съжаление в интернет няма изнесени подобни списъци. Можете да се обадите в ДБТ, където сте подали заявлението си и да проверите. Можете да попитате и до кой входящ номер на заявленията се раздават ваучери там. При нас се раздават до завършващите на 146 номера.
    Най-вероятно, Вашата приятелка е подала преди Вас заявлението си и затова вече е получила ваучер.

  475. Здравейте,
    Започнах курс КК2 по чужд език с продължителност 300 часа ( 3 нива по 100 часа). След 3 месеца (около 150часа) едвам покрихме А1 – следва че не можем да вземем часовете за А2 и Б1 според графика. Това се получи по вина на Обучаващата организация и пряко от преподавателката (просто не ни преподаваше ). Как мога да се откажа от този курс? (Вина аз нямам за случващото се.)

    Благодаря

  476. До Деница:
    Не можете да се отказвате от обучението с такава причина. В противен случай, ще търпите санкции в размер на сумата за обучението. Не ДБТ, а обучаващата организация може да Ви ги поиска, тъй като ние няма да заплатим за Вашето обучение на тях.
    При проверка от страна на ДБТ, на територията на която се провежда обучението, напишете оплакванията си в анкетната карта.

  477. zdraveite bezraboten sam ot sedmica moje li da se vlky4a primerno v kursove za shofior kategoriq d i ako moje kam koi da se obarna

  478. zdraveite ot cedmica sam bezraboten moje li da se vkly4a v nqkoq programa za prekvalifikaciq primerno da izkaram shofiorski kursove kategoriq d i ako moje kade da se zapisha

  479. До rumen zdravkov:
    В момента има възможност за обучения единствено след заявка от работодател по схема „Развитие“ на ОП „РЧР“.
    Попитайте за повече разяснения Вашият трудов посредник.

  480. Бихте ли ни казали какви документи трябва да подготви фирмата, за да кандидатства за програмите за развитие на ЧР? И ако може да дадете линк, откъдето да ги изтеглим.

  481. До Yana:
    За различните схеми, се изискват различни документи. Можете да се запознаете подробно на адрес:
    http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=28/01/03&WA=Efunds/OPHRD/Act_Programs.htm
    Също от там, като проследите връзките, ще откриете необходимите файлове.

  482. Здравейте!
    Бих искала да попитам следното – на 20.09.2011 си подадох документите за козметичен курс в бюрото по труда.От тогава до момента всеки месец звъня да питам какво става с курса,защото от там ми казаха,че са го спряли за момента,обаче на моя приятелка януари месец и се обадиха,че е одобрена и да отиде да си вземе ваучера.После,когато пак се обадих ми казаха да не се притеснявам,че съм била одобрена и всеки момент очакват да пуснат програмата.Въпроса ми е кога се очаква да пуснат програмата или ако не можете да ми отговорите точно,поне знаете ли дали ще е скоро? Вече губя надежда …
    Благодар

  483. До Ани:
    За съжаление не мога да Ви кажа точна дата. А ако знам, дали ще е скоро, то ще знам и точната дата.
    Когато пуснат процедура, или отпуснат пари за покриване разходи по ваучерите, тогава ще започнем да уведомяваме одобрените.
    Когато отпуснат допълнителни квоти, важна роля ще играят входящите номера. Първите са с предимство. Това означава, че ако отпуснат 50 броя, а преди Вас има 65 лица, които също чакат получаване на ваучери, може пак да стигнат за Вашето обучение.
    Съветът ми е да чакате уведомление по пощата/обаждане по телефона от ДБТ.

  484. Здравейте!
    Бих желала да попитам, за заети на трудов договор, към момента предлагат ли се курсове за шофьор и ако е така от къде мога да получа повече информация (срокове, документи и т.н). Благодаря предварително!

  485. До Михаела:
    Шофьорските курсове не са професия, и като такива, обикновено се взимат като допълнителен материал към даден професионален курс. Това обаче зависи от доставчиците на обучение.
    При нас са взимали категории например с обучение по “Автотранспортна техника“.
    Друг е въпроса, че в момента няма активна процедура по набиране на документи по схема „Аз мога повече“.
    За повече информация се обърнете към Вашият трудов посредник.

  486. Здравейте! Искам да попитам кога ще се набират документи по схема „Аз мога повече“ за 2012 г. и има ли ограничение за определени частни фирми,чийто служители не могат да се възползват от програмата?

  487. аз съм втора година студент на задочно обучение,имам ли право да се запиша в агенцията за заетостта с цел започване на работа?

  488. До Светла:
    Няма ограничение за частни фирми, стига лицето, което иска да участва за обучение по схема „Аз мога повече“, да е на трудов договор.
    За съжаление не мога да Ви отговоря дали, и кога ще стартира нова процедура по набиране на документи. Следете този сайт и сайта на Агенция по заетостта. Веднага щом имаме информация, ще я публикуваме в новини.

  489. veneta:
    Ако не работите, това че сте студент в задочна форма на обучение не е пречка да се регистрирате в ДБТ и да получите статут на безработно лице. Студентите в редовна форма на обучение, също могат да се регистрират и ползват някои от услугите на ДБТ, но не получават статут на безработен.

  490. Здравейте искам да попитам мога ли да се откажа по здравословни причини просто нямам възможност да посещавам курсовете по английски остават ми още 3 месеца.Предварително благодаря

  491. До Vale:
    Можете да се откажете от курса по здравословни причини, но ще трябва да представите медицински документ за това.

  492. Здравейте! Искам да попитам кога ще се набират документи по схема “Аз мога повече” за 2012 г. по точно за ангйски език.Защото в бюрото по труда само ме прехвълят от стая в стая и всички вдигат рамене.Предварително благодаря

  493. До Диляна:
    На този въпрос в ДБТ (във Вашият случай, най-вероятно това е ДБТ Русе) не могат да Ви дадат, докато от Агенция по заетостта не им изпратят официална информация за целта. И в нашата дирекция още нямаме данни дали, и евентуално ако, то кога, ще стартира нова процедура по набиране на заявления. Следете сайта на Агенция по заетостта (секция новини), както и тук – ние също ще публикуваме при информация.

  494. А мога ли предварително да подам заевление?

  495. До Диляна:
    Не. При евентуална процедура, важи т.н. римско право: „Пръв по време, е пръв по право“. По тази причина, документи се приемат, завеждат и им се дава специален номер, само при наличие на процедура. Тези документи след това се описват в специални регистри и се изпращат в Агенция по заетостта, като в тези регистри, се посочва кога са подадени.

  496. Здравейте! Искам да попитам,започнаха ли набиратнето на документи по схема “Аз мога повече” за 2012 г. по точно за ангйски език.Предварително благодаря.

  497. Здравейте! Искам да попитам,започнаха ли набиратнето на документи по схема “Аз мога повече” за 2012 г. по точно за ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА „ТЕХНИК-ТЕХНОЛОГ ПО КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИ И НАПИТКИ“

  498. До Диляна и Ваня:
    В момента няма процедура по набиране на нови заявления. Последната бе през месец 09.2011 г. Нямаме информация, дали, и ако, то кога, ще бъде пусната нова процедура.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.