Уважаеми посетители, този уеб сайт преустанови дейността си през есента на 2012г. по заповед на Агенцията по заетостта!

За въпроси и информация, моля посете уеб сайта на Агенцията по заетостта.

Нобелова награда за икономика за анализи на заетостта

Кр. Писаридес, Снимка: Найджъл Стед/LSE

Трима учени – Питър Даймънд и Дейл Мортенсен от САЩ и британеца от кипърски произход Кристофър Писаридес, получиха Нобеловата награда за икономика – 2010 г.

Отличието е присъдено за разработване на теории, обясняващи как регулацията и икономическата политиката могат да влияят върху безработицата, незаетите работни места и заплатите. Учените са наградени за метод за анализ на пазарите относно трудностите да се хармонизира предлагането и търсенето, по-специално в сферата на заетостта.

Даймънд (70 г.) е икономист в Института по технологии в Масачузетс и специалист по социална сигурност, пенсионни системи и данъчно облагане. Мортенсън (71 г.) е професор по икономика в Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс, а Писаридес (62 г.) е преподавател в Лондонското висше училище по икономика.

Последната от шестте Нобелови награди – Паметната нобелова награда за икономически науки – е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп. Тя е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в памет на Алфред Нобел.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.